De restauratie van een skûtsje (2)

Vandaag neem ik jullie weer mee naar de scheepswerf van Han. Han is daar o.a. bezig met de restauratie van een skûtsje. Het is een vervolg op deze serie. Vandaag zoom ik in op het lassen.

Han controleert iedere vierkante centimeter van de romp op dunne en/of zwakke plekken. Daarbij maakt hij o.a. gebruik van een apparaatje om de dikte van het staal te meten. Deze plekken worden eerst bewerkt met een mechanische staalborstel om vervolgens te worden gelast.

Han gebruikt voor het lassen beklede elektrodes.

Bij het lassen met een beklede elektrode ontstaat een slak. De slak is een rest- of afvalproduct. Er zijn lasprocessen waarbij men opzettelijk een slak produceert om de las te beschermen tegen invloeden van buitenaf.

Net als bij zonlicht is er ook bij lassen sprake van felle UV-straling. Een paar seconden in fel UV-licht kijken kan beschadiging geven aan en pijnlijke gevolgen hebben voor de ogen. Bij het lassen is het dus heel belangrijk dat de ogen beschermd worden.

Naast het beschermen van de ogen is er nog een reden om met beleid om te gaan met het fotograferen van het lassen. Op deze site wordt de volgende vraag gesteld: ‘Is direct, fel zonlicht ( dus fel UV-licht) schadelijk voor een camera-sensor? Op de genoemde site staan de volgende antwoorden…

Het lassen levert wel bijzondere foto’s op.

Ik vind het maar wat knap dat Han dit allemaal kan en ik vind het ook leuk dat ik dit mag volgen. En stiekem hoop ik natuurlijk wel dat hij wel een beetje doorwerkt, want het lijkt me geweldig om een keer mee te varen op een skûtsje. Zeilen met een skûtsje is vast nog weer een ander belevenis dan een zeiltochtje op de Beulakerwiede. 

Naschrift: ik kreeg van Han een foto van het skûtsje toen het nog in het water lag en voordat Han begon met de restauratie.

8 thoughts on “De restauratie van een skûtsje (2)

  1. fantastisch om het zo door jouw ogen mee te volgen Jetske, pas op voor lasogen hé, dat lijkt me zo akelig \heerlijk werk daar lijkt me, en zo dankbaar varen straks ook,
    tuurlijk mag jij mee 🙂

    Liked by 1 person

  2. Lassen is voor mij een soort tovenarij waar ik bij gebrek aan degelijke oogbeschermingsmiddelen graag op veilige afstand naar kijk. Weet je trouwens wel zeker dat het Han is …? Ik herken hem er niet van … 😉
    Een vaart op een skûtsje kan ik van harte aanbevelen. Net als een goede schipper trouwens, want rietzeilen met een skûtsje kun je beter niet doen. Dat gaat twee tellen vooruit heel goed, maar om dan vervolgens bomend achteruit los te raken, da’s een heel ander verhaal. 🙂

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.