Grote zaagbek, twee mannetjes en een vrouwtje

Op die mooie en bijna windstille vrijdag zag ik wederom een paartje grote zaagbek zwemmen. Beide eenden hadden net een lekker hapje verschalkt. De meerkoet keek reikhalzend toe.

DSCN4881x

Bij de foto hierboven zwom het paartje voor de observatiewand. De foto is dan ook met tegenlicht gemaakt. Ik had het geluk dat het paartje even later ging foerageren aan de zijkant van de observatiewand. Je hebt dan meteen ander licht en andere kleuren.

DSCN4952x

Zoals ik in deze serie al schreef blijft er vaak alg hangen aan de gekartelde snavel. Tijdens mijn langdurige observatie concludeerde ik dat ze dat zelf niet prettig vinden. Ze deden er tenminste alles aan om de alg van hun snavel af te schudden en te spoelen. Jammer genoeg kan mijn bridgecamera die hele snelle beweging niet scherp  vastleggen.

Vorige keer zwom er één mannetje en één vrouwtje. Deze keer kwam er een tweede mannetje bij. Ze zwommen en foerageerden vanaf die tijd met z’n drieën. Het had er alle schijn van dat ze het samen prima konden vinden.

DSCN4984x

Het foerageren werd van tijd tot tijd onderbroken met het poetsen van de veren. Het mannetje schudde zich hier eens lekker uit.

DSCN4920x

Wordt vervolgd. 

10 thoughts on “Grote zaagbek, twee mannetjes en een vrouwtje

 1. Mooie eenden zijn het maar lastig fotograferen, vooral het mannetje met det witte / boterkleurige veren. Het vrouwtje zo van op zij de hut is erg mooi geworden, fijn ook de kleuren in het water! Volgens mij trekken ze weg he? De laatste foto met de beweging in de vleugels is gaaf hoor!

  Liked by 1 person

 2. Mooi zoals het vrouwtje op de 2e foto erop staat, prachtig eendje toch? Meestal kleuren de mannetjes heel mooi maar hier is het vrouwtje toch mooier naar mijn idee. Leuk ook de actie van het veren uitschudden vastgelegd.

  Liked by 1 person

 3. Wonderschoon! En ja, dat tegenlicht, is mij welbekend, als ik dan ook iets bijzonders zie, dan zit het vaak net op een verkeerde plek en plaats, hahaha natuurlijk! 😉

  Prachtig dat ze later toch aan de goede kant terecht kwamen zodat jij deze prachtige foto’s kon maken 😀

  X

  Liked by 1 person

 4. Toch weer een mooie serie ter aanvulling van ons eerdere treffen met de grote zaagbekken.
  Je laat met deze serie ook weer mooi zien, dat fotograferen schrijven met licht is. Je schoonschrift komt het best tot zijn recht met voldoende licht. 🙂

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.