De Slufter, leeuweriken en eidereenden


Op onze tweede vakantiedag op Texel was het overwegend bewolkt, maar wel prima wandelweer. Samen met onze kinderen ging ik naar de Slufter.

De Slufter is een uniek gebied dat in open verbinding staat met de Noordzee. Na een aantal mislukte pogingen om er een landbouwpolder van te maken, werd aan het begin van de 20e eeuw besloten het zeegat open te laten. Het Sluftergebied bestaat uit een krekenstelsel dat soms na een storm onder water staat.

Het grootste deel van De Slufter wordt als vogelbroed en -rustgebied beheerd. Alleen het zuidelijke gedeelte is vrij toegankelijk. Je kunt vanaf de Sluftertrap het pad volgen tot aan het strand. In het noordelijke stuk broeden veel vogels, zoals eidereend, bergeend en kluut. In de Sluftergeul leven zeedieren als krabben, garnalen en platvis.

Het lag in de planning om naar de zee te lopen. Op dat punt zouden we de andere familieleden treffen. Zij waren bezig met het eerste traject van een driedaagse wandeling langs de Noordzeekust. Na een tijdje bleek dat we het verkeerde pad hadden gekozen, we liepen ‘vast’ bij een vogelbroedgebied met hoog water. Bordjes en een touw gaven aan dat we niet verder mochten. In heb ingezoomd op de eidereenden met jongen die daar ronddobberden.

Door het hoge water konden we nergens oversteken en moesten we weer helemaal terug richting de ingang van de Slufter. Door de verrekijker zagen we de andere familieleden wel staan, maar het lukte dus niet om bij elkaar te komen.

Het mooiste aan een wandeling door de Slufter vind ik de zang van de veldleeuwerik. De veldleeuwerik klimt tot grote hoogte van soms meer dan honderd meter, waarna ze luid zingend omlaag vliegen om in de buurt bij het vrouwtje te landen. Klik hier voor het gezang van de veldleeuwerik. De veldleeuwerik staat als gevoelig op de rode lijst.

Een veldleeuwerik laat zich niet snel zien. Ze foerageren op de grond en ze drukken zich bij onraad. Een dag later maakt ik opnieuw een wandeling door de Slufter. Deze keer was ik alleen en wandelde door een rustig gedeelte van de Slufter. Er landde een vogeltje op een paaltje niet ver bij mij vandaan. Ik heb een fotoserie van het vogeltje gemaakt. Sinds een aantal jaren weet ik dat de veldleeuwerik en de graspieper heel veel op elkaar lijken. Ik vind het lastig om ze van elkaar te onderscheiden. Na lang wikken en wegen denk ik dat ik hier toch een veldleeuwerik ‘te pakken’ heb. Maar wie het zeker weet mag het zeggen…

15 thoughts on “De Slufter, leeuweriken en eidereenden

  1. De slufter is een en al genieten, ik heb er in het voorjaar ook heerlijk gewandeld. Prachtig en zeker nog een bezoekje waard. De veldleeuwerik horen zingen maakt het nog leuker natuurlijk, al zie je ze dan vrijwel niet. Wel een mooi gezicht als ze omlaag “vallen” om in het struweel te verdwijnen. Afgelopen voorjaar was het water wat lager en zag je vrijwel geen (water)vogels in de slufter, dus jij had weer meer geluk met de eiders en hun jongen, en gelijk pech dat je daardoor niet verder kon lopen. Maar wellicht ga je nog eens terug naar Texel om te “slufteren”.

    Liked by 1 person

  2. Ik heb nog in de boeken gekeken en volgens mij is het de veldleeuwerik, hij heeft zijn kuif gewoon plat gedaan doen ze vaak. Je ziet ook nog de lichte oogstreep maar ik blijf het lastig vinden die bruine vogels:-)
    De Slufter is apart en mooi, toen mijn dochter en ik daar in februari liepen was het superdruk, het was vakantietijd. Ik vind die drukte dan wel jammer voor het gebied , al die honden ook. Buiten de vakantietijd gaat het wel beter.

    Liked by 1 person

    • Fijn dat je voor mij hebt gezocht en mijn idee hebt bevestigd.
      Voor een periode buiten de vakantietijd was het nu relatief druk. De mensen die normaal gesproken in het buitenland zitten, zijn nu hier. Dit is niet altijd tot tevredenheid van Texelaars. Een inwoner van Texel schetste het volgende: ‘Die mensen lopen in een rij door de Slufter, ze kijken wel maar zien niets….’
      Het is toch ander publiek dan de natuur- en vogelliefhebbers.
      De vele honden vielen mij ook op.

      Like

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.