Holwortel op landgoed Dickninge

Vanaf De Havixhorst reden onze zoon en ik naar het nabijgelegen landgoed Dickninge.

Het 175 hectare grote landgoed Dickninge in Engelse landschapsstijl heeft een bewogen geschiedenis. In 1325 werd het klooster van Ruinen naar deze plek verplaatst. Vanuit hier werden de kerken in Beilen, Blijdenstein, Ruinen en Westerbork bediend. Na 1580, waarschijnlijk als gevolg van de 80-jarige oorlog, waren de monniken verdwenen en is het klooster in 1603 opgeheven. In 1795 werd baron R.H. de Vos van Steenwijk de nieuwe eigenaar. Hij brak alle oude gebouwen af en plaatste een nieuw (het huidige) gebouw dat in 1813 werd voltooid. Bron is deze site.

Landgoed Dickninge is bekend om de holwortel die daar in maart weelderig bloeit. Maar ook de bosanemoon is daar veelvuldig te vinden.

De holwortel hoort bij de helmbloemen. Ze zijn er in het wit en in het paars. De bloemen worden vooral bezocht door bijen en hommels, ook citroenvlinders zijn in bloeiende holwortels geïnteresseerd.

Bij de landing op de bloem buigt de vergroeide onderlip van de bloem een beetje door. Zo komen de meeldraden en de stamper vrij en slaan tegen de buik van het insect. Met de buik vol stuifmeel vliegt de hommel naar een andere bloem.

De knol van de holwortel is, zoals de naam al doet vermoeden, hol van binnen. De plant groeit het liefst op luchtige humusrijke grond. Bron is deze site.

Om bij de nectar te komen prikt de insect een gaatje aan de zijkant van de bloem.

Onze zoon stond geduldig te wachten totdat ik klaar was met de macrofotografie. We volgden het pad om het landhuis.

We kwamen uit bij de brug. Ondanks de waarschuwing besloten we het er toch op te wagen…

Onze gezellige middag samen sloten we af met een lekker ijsje op een terras in Meppel…

17 thoughts on “Holwortel op landgoed Dickninge

  1. wauw wat een heerlijke serie, bijtjes en hommels maken me altijd blij jetske, heerlijk om te zien,
    die laatste foto is wel de max hé, dat zou bijna een actiefoto geworden kunnen zijn geweest geworden 🙂

    Liked by 1 person

    • Bloemetjes zijn het mooist in combinatie met bijtjes (of hommels), vind ik.
      Ik was eerst over het bruggetje gegaan. Stapje voor stapje. Ik had gedacht dat hij wat meer lef zou tonen, maar ook hij ging stapje voor stapje.

      Like

  2. Mooie serie weer, vooral je macro’s van de holwortel met de bijen zijn erg mooi. Daar kan ik weer niet tegenop. Maar ik ben wel blij dat ik die bijzondere bloemetjes nu eindelijk ook eens met eigen ogen heb gezien.
    Ik vind het verder trouwens ook een prachtig landgoed. Jammer dat die brug voor mij wat te ver weg was. Nu ik hem heb gezien, begrijp ik ook waarop je me daarvan hebt weerhouden. 🙂

    Liked by 1 person

  3. Dat lijkt me inderdaad een hele mooie omgeving en wat een mooie bloemen zijn die holwortels die je liet zien met de bij en de hommels. En die boom zo statig stond deze op je foto. Het is een beetje ver voor mij maar voor de bezoekers die dit zullen lezen echt wel een aanrader mochten ze in buurt wonen of er eens zijn.

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.