De Rottige Meente (2)

Na de fotoserie bij de Scheenesluis vervolgde ik mijn weg in de Rottige Meente. Ik wandelde over het Scheenepad naar het zuidwesten. Zie Google Maps.

Het aantal huizen in dat gebied is op twee handen te tellen. Zoals ik al in een eerder bericht al schreef zijn de meeste huizen niet met de auto bereikbaar. De enige toegangsweg is over een deels verhard pad. Een enkeling kan het pad vervolgen tot aan de woning, voor anderen zit er niets anders op dan te wandelen, te fietsen of de boot te nemen.

Het was genieten op de oever van de Scheene. Het is nu moeilijk voor te stellen dat in dit prachtige gebied ooit is geploeterd door boeren om dit ´rotland´ te bewerken en later door veenarbeiders om turf te winnen.

Zo ongemerkt was ik al heel ver gewandeld. Het werd tijd om terug te keren naar de auto. Ik had namelijk die middag nog een andere verplichting. Op de terugweg maakte ik onderstaande foto´s.

Vanaf een vlonder had ik ruim zicht over de Jonkers- of Helomavaart. Aan de horizon staat het Auke Algera gemaal. Dit gemaal is voor de afwatering van overtollig water vanuit de Scheene op de Jonkers- of Helomavaart. Zie Google Maps.

Ik was bijna bij het beginpunt van mijn wandeling toen ik het aanzwellende geluid van een grote groep opvliegende ganzen hoorde. Het volgende moment was de lucht boven mijn hoofd vol met ganzen. Een indrukwekkend moment.

14 thoughts on “De Rottige Meente (2)

 1. Een heel aparte gedachte om ergens te wonen waar je enkel per boot (of fiets / te voet) kan geraken en toch… het bestaat nog in deze tijden. Hier in België ken ik niet meteen zo’n plekken hoor. Toegegeven mooie en rustig is het er wel !

  Liked by 1 person

  • In onze omgeving en wellicht ook elders in ons land zijn er veel van dergelijke huizen. Afgelopen week maakte ik op een vroege ochtend een wandeling op een dergelijke plek. Het viel me op hoe stil het daar was. De snelweg en het spoor waren dan ook ver van dit dorp verwijderd.

   Liked by 1 person

 2. Prachtig, Jetske. Voor velen is zo’n plekje te midden van weilanden en natuur onvoorstelbaar. Voor mij is het zoals je weet heel herkenbaar. Ik heb de eerste jaren van mijn leven doorgebracht op zo’n plekje waar je alleen lopend of op de fiets kon komen. De mogelijkheid om er met een (roei)boot te komen, bestond daar zelfs niet.

  Liked by 1 person

 3. Heerlijk mee genoten dankzij jouw mooie foto’s. Sommige zijn in mijn ogen echte postkaarten. En wat een heerlijk verrassend moment nog op het laatste, met die opvliegende ganzen. Echt prachtig Jetske!

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.