Elfstedenmonument

Vorige week bracht ik mijn vrije dag door in het noorden van Fryslân. Ik kwam ongepland langs het Elfstedenmonument. Ik besloot er weer een fotoserie te maken. De vorige keer nam Jan mij mee daar dit monument. Dat was in januari 2013. Zie dit bericht op mijn vorige weblog.

Het Elfstedenmonument It Sil Heve is ontworpen en gerealiseerd door de beeldend kunstenaars Maree Blok en Bas Lugthart op de Kanterlandse brug over de Murk. Dit is de laatste brug op de Elfstedenroute waar de schaatsers onderdoor rijden voor de laatste kilometers naar de finish op de Bonke in Leeuwarden. It Sil Heve waren de woorden waarmee in 1985 de eerste Elfstedentocht na 22 jaar werd aangekondigd.

De brug is bedekt met duizenden met de hand gemaakte tegeltjes, waarop in blauw glazuur de portretten zijn afgedrukt van schaatsers die ooit de Elfstedentocht hebben uitgereden. In de afgelopen eeuw zijn 16 tochten gereden, waarbij duizenden rijders de finish hebben gehaald. De aangebrachte tegels werden d.m.v. de computer zo geselecteerd dat, op grotere afstand van de brug, de duizenden kleine portretten samenvloeien tot één grote voorstelling. Op de zijkant van de brug verschijnt dan vaag het beeld van een groep schaatsers die in een lange sliert achter elkaar rijden. Hoe verder men zich van de brug verwijdert, hoe duidelijker de schaatsers te zien zijn. Deze afbeelding van een rij schaatsers die elkaar helpen en uit de wind houden, is een karakteristiek beeld van de Elfstedentocht. De laatste brug voor de finish vormt zo een ereboog voor al diegene die de tocht ooit hebben uitgereden en vormt een treffend symbool van de overbrugging van de tocht langs de elf Friese steden.

In de zomer van 2001 is na enkele jaren van voorbereiding het eerste gedeelte van het Elfstedenmonument onthuld. Duizenden foto’s van Elfstedenrijders werden hiervoor opgestuurd. Zowel oude foto’s uit het begin van de vorige eeuw  van schaatsers, die aan de eerste tocht in 1909 deelnamen, als foto’s van de laatste tocht in 1997. In totaal zijn er tot nu toe ruim 7000 Elfstedenrijders op de brug afgebeeld. 

De zuidzijde van het monument zal gerealiseerd worden na de eerstvolgende Elfstedentocht. Iedere schaatser die de tocht dan (weer) heeft uitgereden kan zich aanmelden en zijn of haar schaatsfoto opsturen. Bron is deze site.

Menigeen vraagt zich af of er ooit weer een Elfstedentocht komt. Een eeuw geleden kwam de Elfstedentocht ongeveer eens in de vijf jaar voor, inmiddels ligt die kans al op eens in de twaalf jaar. En als de temperatuur op aarde met zo’n 2 graden opwarmt, kan de tocht mogelijk nog maar eens in de twintig jaar voorkomen. Bron is deze site. Door de klimaatverandering dreigt het water wel tot onze lippen te komen ….

10 thoughts on “Elfstedenmonument

  • Als de voorspellingen uitkomen dan gaat dat niet lukken. Hoewel…als er een Elfstedentocht komt en er mogen 16.000 mensen meedoen en die halen ook de eindstreep dan gaat het rap met de tegeltjes. 😉

   Like

 1. Mooie serie, de laatste was in 1997, alweer 26 jaar geleden. Ik ben toen nog naar Harlingen en Franeker geweest om te kijken, helaas de tocht niet zelf geschaatst. Binnenkort ook de musical ‘De Tocht’ in Leeuwarden, een aanrader.
  Ik vind de tegeltjes met de schaatsers erop heel mooi !
  Hopelijk wordt de tocht nog weer eens verreden. Mijn kinderen hebben dit nog nooit meegemaakt.

  Liked by 1 person

  • Aan het begin van iedere winter is men vol verwachting…. zal het dan deze winter gebeuren? Nu maar weer geduld hebben tot het volgende winterseizoen. Maar eerst gaan we genieten van de lente en de zomer. 👊😃

   Like

 2. Het is en blijft een mooi monument voor al die stoere schaatsers.
  Toen we er in 2013 samen waren, was het toch een stukje kouder dan nu. Ik kan me herinneren dat we daarna naar de Ryptsjerksterpolder zijn gereden om daar bij de Ypey molen de eerste schaatsers te fotograferen.
  Dat was best een fijn wintertje met ijs en sneeuw, waar we nu alleen maar van kunnen dromen.

  Liked by 1 person

  • Toen we er samen waren was het inderdaad flink kouder, maar ook nu moest de jas wel aan in verband met de straffe wind. Ik had niet meer helder dat we daarna de schaatsers hebben gefotografeerd. Ik heb het moment en de beelden nog wel duidelijk voor ogen.
   Tsja we moeten nu maar weer hoopvol afwachten op de volgende kans in winter 2023-2024.

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.