Ochtendrondvaart met reeën en diverse vogels in De Wieden

Op een ochtend maakten we met een aantal fotografen een rondvaart door De Wieden. We werden om 6 uur verwacht in het dorpje Dwarsgracht.

Onze schipper, Jan voer ons door de Dwarsgracht richting de Beulakerwiede. Het was bladstil en zooooo mooi.

De opkomende zon legde een rode gloed over het landschap.

Op een strekdam zat een kokmeeuw. Deze werd opgeschrikt door onze komst en zocht een plekje elders.

Vanaf de Beulakerwiede voeren we de kleinere vaarten in.

We zagen veel reeën in het veld. De meeste waren ons te snel af, toch lukte het om van enkele acceptabele foto’s te maken.

Op de Beulakerwiede worden de nestvlotjes weer bezet door de zwarte stern. Om ze niet te verstoren bleven we op grote afstand. Met de telelens en door te kroppen heb ik er deze fotoserie aan overgehouden.

Jan is hier geboren en getogen. In de winter maait hij riet, wat gebruikt wordt voor rieten daken. In de zomer maait hij percelen voor Natuurmonumenten. Jan kon ons alles vertellen over dit gebied.

Een rietzanger, een vrouwtje rietgors en nog een rietzanger.

We passeerden een verrassend gedeelte, een klein bos midden in de rietlanden. Op de andere foto is een perceel met veenpluis te zien.

Een zwaan met jongen op de Beulakerwiede. Een gansje, achtergelaten op het nest. We kregen de indruk dat er iets met zijn pootje was.

Op dit drijvend stukje grond stond Waterdrieblad. De plant behoort tot de watergentiaanfamilie. In Scandinavië komt deze plant veel voor. In Nederland is deze zeldzaam en staat op de Rode Lijst. De lange wortelstok groeit over de bodem. Het drietalig blad verschijnt eerst en daarna de bloem. De bloem is eerst rood en wordt daarna wit. De bittere stof uit de plant werd vroeger gebruikt als kalmeringsmiddel. Bron: Philip Friskorn, artikel gepubliceerd op 16 mei 2023 in ‘de Kop‘.

Vluchtende ganzen en een waterkipje aan het broeden.

Om 9 uur kwamen we weer terug bij het huis van de schipper en zijn vrouw. Daar werden we verwend met koffie en gebak. Na de koffie kregen we nog een rondleiding in de achtertuin. Daar hadden we zicht op hun land. Hier bloeit o.a. de echte koekoeksbloem, boterbloemen, ratelaar en moeraskartelblad. En over een poosje bloeit hier de rietorchis. Wat een rijkdom.

Het was een prachtige ochtend met dank aan de gastheer en gastvrouw!

13 thoughts on “Ochtendrondvaart met reeën en diverse vogels in De Wieden

    • Het was een prachtige vroege ochtend. Voor je gevoel zit er al een halve dag op, terwijl je juist nog een hele dag voor je hebt. De gastvrouw was ook vroeg opstaan en vertelde later dat ze niet vaak zo vroeg de was aan de lijn had hangen. 😃

      Like

  1. Wat een heerlijke tocht hebben jullie daar mogen meemaken. Zo mooi, zo rustgevend ook. Van de watergentiaan had ik nog niet eerder gehoord. ‘k Heb gewoon heerlijk komen mee genieten aan de hand van jouw prachtige foto’s. Leuk, zo’n uitstapje met fotografen.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.