Molen de Wicher en het windrecht

Na de fotoserie bij de bloemen in de berm richtten we onze camera op de Wicher.

De molen is iedere zaterdag geopend en onder zeil voor het publiek. Op deze interessante site kun je lezen over de technische details. Op 8 december 2018 brak tijdens het malen één van de houten roeden. Wanneer en hoe dat is hersteld ook daarover kun je lezen op de genoemde site.

De poldermolen de Wicher in Kalenberg is de enige spinnekopmolen in Overijssel. Vroeger diende de molen om het water in de ‘de Boonspolder’ op peil te houden. Tegenwoordig draait de molen voor het publiek en heeft het niet echt een functie voor het op peil houden van het water, aldus de vrijwilliger die met een zaag in de hand ons te woord stond. Hij was bezig met het wegzagen van enkele takken uit een struik.

Voor het kappen, snoeien of verplanten van een boom heeft men in ons land een vergunning nodig, maar rondom een molen geldt het tegenovergestelde. Daar heeft men recht om bomen te kappen, het zogenaamde ‘windrecht’.

Om het belang van veiligheid en droge voeten te verzekeren werd rond poldermolens die nog een bemalingsfunctie hebben volgens de Keur van het Waterschap een molenbeschermingszone aangewezen. Deze bestaat uit een aantal kringen om de molen waar de bebouwing en beplanting maar een bepaalde hoogte mag bereiken, het zogenaamde molenbiotoop. Bron is deze site. Om die reden mogen hoge bomen, die veel wind vangen… worden gekapt of gesnoeid.

Nog een laatste blik op het schattige huisje naast de molen voordat we onze weg vervolgden. Het huisje is te huur. Let wel, je moet wel van muggen houden als je daar vakantie gaat vieren. 😉