Tjasker in de Weerribben weer in volle glorie

Een paar weken geleden was ik samen met fotomaatje, Jan op stap in de Weerribben. Een van de stops was bij de Tjasker aan de Hoogeweg. Tot mijn verrassing was de Tjasker weer voorzien van roeden. De laatste keer dat ik daar foto’s maakte was tijdens een zonsopkomst in november 2023. Toen stond de tjasker er zonder roeden kaal bij.

Vroeger stonden er overal in deze regio paaltjaskers om water uit te malen, zodat de turf die lag te drogen in de veenderijen droog bleef. De paaltjasker wordt met behulp van een ketting op de wind getrokken. Op deze site kun je alles lezen over paaltjaskers en boktjaskers.

Toen de turfwinning in het begin van de 20e eeuw stopte, verdwenen de tjaskers uit het landschap. Vanaf de jaren zestig zorgde hun bruikbaarheid in natuurgebieden voor een kleine opleving. Nu niet om de rietlanden droog te houden, maar juist om verdroging in natuurgebieden tegen te gaan en de gronden te vernatten. De tjaskers blijven nu behouden als monument. Op internet vond ik een interessante site met een stukje geschiedenis en oude foto’s van tjaskers in Fryslân en de Kop van Overijssel.

Jan schreef op zijn weblog over de open en dichte roeden. Dit verschil was mij ter plekke niet opgevallen. Toen Jan daar over had geschreven besloot ik op onderzoek uit te gaan. Door in te zoomen op mijn foto’s en door op internet te speuren zag ik dat er per roede twee planken uitneembaar zijn. En zo kun je van een dichte roede een open roede maken. Alle planken zijn genummerd met een Romeinse cijfer zodat iedere plank op de juiste plek teruggeplaatst kan worden. Op deze site kun je meer informatie vinden over deze Tjasker. De meeste foto’s van een Tjasker die op internet staan zijn met open roeden. Op bovengenoemde site zie je een foto uit 2004 gemaakt door Willem Jans van de Tjasker met gesloten roeden.

Tijdens onze gezamenlijke fotokuiers waken we er voor dat we elkaar niet in de weg lopen en dat we niet in elkaars beeld gaan staan. Dat lukt niet altijd en dat leverde dit grappig doorkijkje op. De tegenhanger van onderstaande actie is te zien in dit bericht van Jan. 😉

Nog een laatste foto bij de tjasker voordat we in de auto stappen om onze weg te vervolgen. Op de voorgrond staat het vervenershuisje wat als vakantiewoning kan worden gehuurd. Op de achtergrond staat spinnenkopmolen de Wicher.

Op het nabij gelegen parkeerplaats nuttigden we onze lunch. Na de lunch wandelde ik een eindje het fietspad op om een foto te maken van dit vervenershuisje.