Gaasterland, weidevogelgebied

Aan het einde van de zondagmiddag gingen bijna alle familieleden weer naar huis. Dat was het moment dat ik even alleen met de camera op stap ging. Een paar dagen eerder tipte de eigenaar mij over een mooi gebied bij de molen ten noordwesten van Oudega. Maar voordat ik daar was stopte ik meermalen vanwege de mooie beelden die ik onderweg tegenkwam.

Tijdens de autorit had ik al een aantal keren een kleine, op elkaar lijkende, gebouwtjes in het landschap zien staan. Een vrolijk uitgedost exemplaar vroeg erom om van dichtbij bekijken. Ik parkeerde mijn auto naast een informatiebord over weidevogels. Zie Google Maps. Dat het een weidevogelgebied was dat werd al snel duidelijk, de lucht zat vol met roepende grutto’s. Prachtig.

Toen ik het huisje van binnen bekeek vermoedde ik dat het ooit een gemaaltje is geweest. Dat vermoeden werd bevestigd op deze site. Op deze site las ik dat dit gemaaltje in 2014 het kleinste stemlokaal van Fryslân is geweest. Het huisje wordt nu gebruikt door kwekerij de Bascule voor de verkoop van bloemen en planten. Tevens kan men daar scharreleieren kopen.

Nadat ik het gebouwtje aan alle kanten had bekeken reed ik de doodlopende Klokhuisdyk op wat eindigt bij een minicamping aan het water. In dat prachtige gebied trof ik een fuut, een haas, een grutto en een witte kwikstaart.

De lucht werd steeds dreigender. Als dat maar goed ging. Gelukkig was ik met de auto.

Wordt vervolgd.

6 thoughts on “Gaasterland, weidevogelgebied

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.