Slakken eten beglazingskit

In januari 2022 hebben we alle glas vervangen door HR ++ glas. Ik schreef daarover in dit bericht. Direct nadat het nieuwe glas was gezet heb ik alle kozijnen binnen en buitenom geverfd. Amper een jaar later viel mij op dat de kit op bepaalde plekken beschadigd was. Dat vond ik wel vreemd, maar deed op dat moment niets met dat gegeven. Dit voorjaar zag ik dat het proces van de beschadigde kitranden steeds verder ging. Het leek me wijs om dat toch te melden bij het bedrijf die het glas hadden geplaatst. De mevrouw die ik aan de lijn kreeg vertelde dat het probleem veroorzaakt werd door slakken die kit eten. Dit was verbazingwekkend nieuws, want ik had hier nog nooit over gehoord. Uiteraard ging ik gelijk op zoek op internet naar dit fenomeen en daar las ik dat niet alleen slakken kitranden kunnen beschadigen.

Het vermoeden is dat deze slakken de glaskit aanvreten vanwege de stoffen die erin zitten. Die zouden bevorderlijk zijn voor de opbouw van hun huisje. Daarnaast bleek ook dat de slakken worden aangetrokken te worden door de alcoholachtige geur die vrijkomt wanneer de beglazingskit uithardt. Na dit nieuws inspecteerde ik de kitranden eens goed en toen zag ik pas de vraatsporen. In deze fotoserie lijkt het alsof ik de slakken op heterdaad betrapte, maar dat was niet het geval. Slakken eten namelijk het liefst ’s avonds en ’s nachts wanneer de luchtvochtigheid hoog is en de temperatuur niet te hoog en niet te laag is.

Het is zaak om de beplanting zo ver mogelijk bij de kozijnen weg te houden. Dat gaat in onze tuin niet lukken, want de planten zijn overal. Met name de kitranden die omringd worden door de klimhortensia hebben het zwaar te verduren. De klimhortensia weghalen gaat niet gebeuren. Deze is van grote waarde in onze tuin. De bloemen worden graag bezocht door de insecten en de vogels maken er hun nestjes in.

Ik heb nu als proef bij één kozijn koperband geplakt op de vensterbank onder het kozijn. Afwachten of dat gaat helpen. Verder is het zaak om voor het slapen een rondje huizenslakken te vangen en ze te verplaatsen naar een schaaltje met kalk elders in de tuin. Een mooi klusje voor mijn man. En aan mij de schone taak om nieuw kit aan te brengen en het geheel opnieuw te verven.

15 thoughts on “Slakken eten beglazingskit

  1. Jij ontdekt of beleeft toch altijd weer wonderlijke dingen in je tuin of onderweg. Gelukkig hebben wij hier betrekkelijk weinig slakken, zeker huisjesslakken heb ik nog nauwelijks gezien, maar ik zal straks tussen de buien door eens op inspectieronde.

    Liked by 1 person

  2. Ai, ik kende dit ook niet, wel dat marters aan autokabels kunnen vreten.
    Help het koperband wat ?
    Dat wordt opnieuw kitten en schilderen. Hoop dat je de slakken wat op afstand kunt houden.

    Liked by 1 person

    • Jouw voorbeeld vind ik vervelender dan die van mij.

      Bij het ene raam met koperband zaten geen slakken onder de richel. Bij het raam zonder koperband zat wel een slak. Daar nu ook koperband geplakt.
      Alles ligt en staat klaar, maar op de vrije momenten is het nog geen weer geweest om te herstellen.

      Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.