Een schattig huisje voor anderhalf miljoen

Tijdens mijn vakantie maakte ik een fietstocht nabij de stad Groningen. Ik parkeerde mijn auto in Haren en stapte daar op de fiets. Vanuit Haren fietste ik langs het Noord-Willemskanaal en het Hoornse Diep. Het was daar opvallend druk met wandelaars. Ik dacht dat er een georganiseerde wandeltocht aan de gang was. Bij navraag bleek dit een route te zijn van het beroemde Pieterpad. Let op het huisje in de verte aan de linkerkant. Daar maken we zo weer een stop…

Mijn oog viel op dit ‘schattige’ huisje wat te koop is. Het huisje is hier te vinden, zie Google Maps.

Terwijl ik daar stond te fotograferen kwamen er drie dames aangewandeld. Een voorbijganger, een bewoonster van even verderop vertelde ons dat de vraagprijs anderhalf miljoen is. Er zit wel heel veel grond bij.

Via het Molenpad fietste ik naar het Paterwoldsemeer. Daar stond een bankje waar ik mooi uitzicht had op het meer. Tijd voor koffie.

Hoewel het meer naar het Drentse dorp Paterswolde is genoemd, ligt het grotendeels in de provincie Groningen. Het Paterswoldsemeer is ontstaan in de 16e en 17e eeuw door afgraving van het veen. Door de ligging onder de rook van de stad Groningen is het een geliefd meer voor vaarrecreanten, vooral voor zeilers.

Op de oostelijke oever van het Paterwoldsemeer staat sinds 1971 de poldermolden De Helper.

De molen is in 1863 gebouwd ten zuiden van de stad Groningen voor de bemaling van de polder Helpman. De molen raakte in de jaren zestig van de twintigste eeuw definitief buiten gebruik en raakte in verval. De molen werd vanwege uitbreiding van de stad Groningen en de aanleg van de A28 in 1969 op zijn oorspronkelijke plek afgebroken en in 1971 bij het Paterswoldsemeer weer opgebouwd. De bemaling is nu in een circuit aangelegd voor watercirculatie van de sloten aan de oostelijke kant van het meer. De molen is op vrijwillige basis in bedrijf.

Wordt vervolgd.

7 thoughts on “Een schattig huisje voor anderhalf miljoen

  1. Mooie omgeving om te fietsen en leuk dat men de molen kon verplaatsen naar deze mooie plek. Het huisje moet héél speciaal zijn… snap niet dat men er zoveel geld voor kan vragen, groot is het al helemaal niet…. Misschien was het 1.500.000 oude Belgische franken 😉

    Liked by 1 person

  2. afgebroken en weer opgebouwd op een mooie plek in het landschap Jetske..

    hier gebeurde dat vroeger ook wel, meestal omdat men het mechanische deel niet wou verliezen

    anderhalf miljoen.. je kunt het wel vragen

    maar krijgen is de kunst

    prettige dag

    Liked by 1 person

  3. Tikje prijzig op het eerste gezicht, maar een lap grond is ook wat waard. Hier in de omgeving zijn ook wel molens verplaatst waardoor zij uiteindelijk wel behouden bleven, maar het lijkt mij toch een flinke klus. Mooie serie en de molen is niet alleen fraai om te zien maar staat er ook prachtig op.

    Liked by 1 person

  4. Tja, ik weet niet hoe groot die lap grond is, maar ik vind anderhalf miljoen net wat teveel van het goeie.
    Dan moet je vervolgens eerst een bulldozer huren om die bouwval op te ruimen, en dan moet je nog eens gaan bouwen. Nee, die last wordt ,me te zwaar. 😉

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.