Kraanvogel

Nadat ik naar mijn idee lang genoeg had gezworven over de Dwingelderheide fietste ik weer richting mijn thuisbasis. Bij een uitkijkpunt stonden mensen met een verrekijker te kijken naar…

Ze wezen mij op een kraanvogel. Een paartje kraanvogels heeft in dat gebied een nest. Ik had geluk dat de kraanvogel net zijn/haar haar benen strekte, zo was hij/zij beter in beeld dan wanneer de kraanvogel op het nest zou zitten. Het mannetje en het vrouwtje hebben hetzelfde uiterlijk, alleen is het mannetje wat groter. Ik kan dus niet zeggen of ik nu naar het mannetje of het vrouwtje stond te kijken.

Kraanvogels broeden in uitgestrekte moerasbossen en veengebieden. Hun nest bouwen ze het liefst op een rustige plek omgeven door kniediep water. Dat beschermt de nesten tegen vossen en andere roofdieren. Ook leven er in natte gebieden veel insecten, het voedsel voor jonge kraanvogels.

Meestal leggen de vogels twee eieren. Beide vogels broeden om beurten. Terwijl de ene broedt, foerageert en waakt de andere kraanvogel. De kraanvogels zijn zeer behoedzaam en vallen in de broedtijd nauwelijks op, ondanks hun grootte. Na een maand broeden, komen de eieren uit.

Er broeden op dit moment 7 paartjes in Dwingelderveld. Vorig jaar broedde een paartje op dezelfde plek als nu. Ze hadden toen 1 jong. Helaas is het jong gesneuveld. Men vermoedt dat het gegrepen is door een vos.

Het nest van de kraanvogels is ver verwijderd van het uitkijkpunt. Dat is tegen de verstoring een prima plek. Met mijn bridgecamera met 60x zoom heb ik er niet meer van kunnen maken dan deze fotoserie.

Om de broedende kraanvogels niet te verstoren is een gedeelte van het familiepad tijdelijk afgesloten. Daarnaast wordt er een dringend beroep gedaan aan de mensen om niet voorbij de afrastering te komen en de hond goed aangelijnd te houden. Er wordt overigens daar heel vaak gecontroleerd door een medewerker van Natuurmonumenten. Zie ook de site van Natuurmonumenten.

16 thoughts on “Kraanvogel

  • Jazeker hebben we kraanvogels in Nederland.
   Helaas is de site van Kraanvogels in Nederland vanavond niet bereikbaar. Ik kon wel een stukje daarvan kopiëren… in 2020 zijn 40 paren kraanvogels geteld in Nederland; dat zijn er 5 meer dan in 2019. In totaal hebben 36 paren een nest met eieren en daarvan krijgen 13 paren kuikens. Er zijn 19 kleine kuikens geteld en daarvan vliegen er 12 uit. Noord-Nederland (30) herbergt twee derde van de paren.

   Liked by 1 person

 1. Leuk om deze kraanvogels gespot te hebben. Laat ons hopen dat ze in alle rust hun kroost kunnen grootbrengen, zonder dat nieuwsgierigen de regels met de voeten treden. Gelukkig is er versterkte controle.

  Liked by 1 person

  • Vorig jaar is het goed gegaan totdat de vos kwam zo vertelde mij de man van Natuurmonumenten.
   Het is denk ik wel belangrijk dat het waterpeil hoog genoeg blijft zodat er geen ongewenst gasten bij het nest kunnen komen.

   Like

 2. mooi verslag van deze vogels, jammer dat ze niet net als de flamingo’s hier in de buurt komen overwinteren, dan maakte ik ook nog een kansje op een mooie kraanvogel foto 🙂

  Liked by 1 person

 3. Pingback: Zonnedauw en zonneharpen in Dwingelderveld | Schrijven met Licht

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.