Agios Nikolaos op Kreta

Op de 5e dag van onze vakantie gingen we naar Agio Nikolaos. Dit stadje is bekend vanwege het binnenmeertje Voulismeni. Het meertje, dat door hoge rotswanden wordt omringd, werd rond 1871 via een kanaaltje verbonden met de haven. Er wordt door veel Grieken beweerd dat Voulismeni bodemloos zou zijn. Het is op sommige plaatsen maar liefst 67 meter diep. Er mag om die redenen niet in het meertje worden gezwommen.

De naam Agios Nikolaos betekent Sint Nikolaas, of Heilige Nikolaas. Dit is de beschermheilige van zeelieden. Oorspronkelijk was het de haven van de nabijgelegen Dorische stad Lato uit de 3e eeuw voor Christus. Later kreeg de stad de naam van het koepelkerkje Agios Nikolaos. Het is een stad gebouwd op in totaal vijf heuvels. Bij de uitspraak van Nikolaos ligt de klemtoon op de o van de tweede lettergreep. Dat is lastig. Wij zijn steeds geneigd de klemtoon op de a te leggen.

Op een strandje staat een enorm standbeeld. Dit standbeeld is ter ere van prinses Europe. In de mythologie wordt dit over haar geschreven. Bron is Wikipedia.

Via de kustlijn van de Kretenzische Zee wandelden we weer terug naar het binnenmeer. Op een gezellig terras aan het meer hebben we genoten van een kopje koffie. Daarna liepen we om het meer heen. Bij de steile rotswand moesten we omhoog via een hoge trap. Tijdens de beklimming van de trap stopte we regelmatig om te genieten van het uitzicht.

7 thoughts on “Agios Nikolaos op Kreta

  1. Mooi verhaal van Europa en Zeus, en je foto’s van het beeld van die beide zijn niet minder mooi.
    Of jullie er op dat moment blij mee waren, weet ik niet, maar ik vind de bewolking wel een verrijking voor de foto’s.
    Maak er een mooi weekend van!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.