Zwemmende ringslang

Na de fotosessie in Oranjewoud ben ik alleen doorgereden naar Delleboersterheide. Ik wilde bij de vlonder een kijkje nemen of daar ook nog ringslangen waren.

De wolkenluchten en het windstille weer werkten goed mee. Bij de tweede foto hieronder lag ik op de buik op de vlonder. Op zich ben ik niet zo van de rommel in het water, maar in dit geval was daar wel wat bijzonders te zien. Tussen de drijvende rietstengels scharrelde een grote kever. Pas op de computer en met hulp van Obsidentify zag ik dat het een tuimelaar was.

De tuimelaar is een kever uit de familie waterroofkevers. De kever wordt ongeveer 30 tot 37 millimeter lang en heeft een donkergroene kleur aan de bovenzijde net een metaalachtige glans. De onderzijde is lichtgeel en enigszins doorschijnend. De tuimelaar leeft van kleine waterinsecten die in onderwater worden gevangen en gegeten. Bron is deze site. Een tuimelaar stond tijden rechtop in het water. Dat is te zien op de middelste foto. De rimpelingen in het water werden veroorzaakt door foeragerende tuimelaars.

Maar ik was niet gekomen voor de tuimelaars, ik was er voor de ringslangen.

Ik moest lang geduld hebben, maar toen kwam er toch een ringslang langs zwemmen. Omdat ik de camera ergens anders op had gericht zou me deze nog bijna ontgaan.

Toen ik eenmaal ‘mijn’ eerste ringslang hier had zien zwemmen toen bleef ik wachten. Bijzonder hoeveel geduld een mens dan kan opbrengen. Het wachten werd beloond.

Ik vond het een magische ervaring.

11 thoughts on “Zwemmende ringslang

  1. Ondertussen weet ik nu ook wat een tuimelaar is, bedankt Jetske maar de topper van de dag was dus wel de zwemmende ringslang. Wat een geluk dat je er eentje te zien kreeg en om ze dan ook nog zo mooi te fotograferen… heel knap hoor. Je dag kon dus niet meer stuk.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.