Kunst door hars in de Overtuin

Met de fotografiegroep van onze kerk maakten we op een zonnige dag een uitstapje naar Oranjewoud. Ik liet daar al eerder een fotoserie van zien. Tegenover Landgoed Oranjewoud ligt de Overtuin. Zie Google Maps. Het leek ons leuk om dat park mee te pakken op onze route.

De Overtuin werd aangelegd in barokstijl. In 1823 ondergaat de Overtuin een metamorfose. De familie De Blocq van Scheltinga laat de tuin aanleggen in de populaire Engelse landschapsstijl. Tot op heden is het niet bekend wie de architect is van de tuin, maar het feit dat tuinarchitect Roodbaard de tuin van de familie Cats op Oranjestein realiseerde maakte het aannemelijk dat hij in ieder geval bemoeienis had met het ontwerp van de Overtuin. In 1953 werd het landgoed Oranjewoud in twee delen verkocht. De Overtuin komt in gemeentelijk bezit. Sindsdien is het een openbaar wandelpark.

Tijdens onze wandeling kwamen we langs een enorme dennenboom. Op de stam van de boom zat heel veel hars.

Bomen die op de een of andere manier beschadigd raken of waar nutteloze takken van afvallen, dichten de wonden die ontstaan. Deze beschermende activiteit noemen we het bloeden van een boom. Bij dennenbomen komt er dan vloeistof uit de boom wat in de buitenlucht uithardt. Dat is hars. Soms loopt er teveel aan hars uit de bast en dan krijg je dit beeld. Dit vind ik kunstwerk van Moeder Natuur…

10 thoughts on “Kunst door hars in de Overtuin

  1. Je roept met je foto’s een herinnering op. Ik stond in de tuin veel te kijken naar komen waar hars uit liep en dan met plakkende handen blijven rond lopen. Je kreeg dat er niet af. Prachtige uitstap deden jullie naar een mooi domein.

    Liked by 1 person

  2. Daar staan bomen die zo te zien niet onder doen voor de oude beuken bij ‘de Slotplaats’.
    Je foto’s van dat hars zijn mooi geworden. Raar goedje, we hebben het wel eens in een tent gehad.
    Het bloeden ken ik eigenlijk vooral van de druiven. Mijn vader heeft zijn druif eens op een verkeerd moment gesnoeid, dat ging niet helemaal goed.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.