Boomkikkers

Een paar dagen voor onze gezamenlijke fotokuierdag opperde mijn fotomaatje, Jan om op zoek te gaan naar boomkikkers. Jan had een tip gekregen over een locatie waar we ze zouden kunnen vinden. En zo reden we op die bewuste dag naar een natuurgebied…

Eenmaal in het natuurgebied begonnen we op enige afstand van elkaar te zoeken. In het verleden had ik al meerdere keren urenlang gezocht naar boomkikkers en ze niet gevonden. Ook voor deze dag had ik er weinig fiducie in tot het moment dat ik Jan hoorde roepen: “Jetske, een boomkikker!” ik sprintte naar hem toe.

En warempel, tussen het groen zat een evenzo groen boomkikkertje. Deze groene kleur zonder vlekken of strepen is kenmerkend voor de boomkikker. Je oog moet er maar net op vallen. Alle eer aan mijn fotomaatje.

De structuur van de huid deed mij denken aan een sinaasappel. Aan zijn pootjes en vingers zitten zuignapachtige hechtschijfjes, waarmee hij in de takken klimt. De boomkikker is kleiner dan de gewone kikker. Ze zitten het liefst in het zonnetje op het blad van een braamstruik. 

Hij heeft een voorkeur voor een kleinschalig landschap, waar hij zich ophoudt in de struweelzone van bosranden, houtwallen en moerasgebieden. Voor de voortplanting dienen wateren met een goed ontwikkelde oever- en watervegetatie vlakbij te zijn.

Tussen de groene rug en lichte buik bevindt zich, op de flanken, een bruinzwarte band. Hij heeft oranje ogen met een horizontale pupil en een goed zichtbaar trommelvlies. En hij kan zijn kleur veranderen van lichtbruin tot donkergroen. Mannetjes hebben een hele grote kwaakblaas onder de kin, die alleen zichtbaar is als er gekwaakt wordt. De boomkikker kan 5 cm groot worden. Jonge boomkikkers hebben hetzelfde uiterlijk als volwassen dieren.

Terwijl Jan even verderop naast de auto zat bij te komen op een viskrukje maakte ik onderstaande foto.

Een eindje verderop vond ik nog een boomkikker. Deze boomkikker kreeg tot twee keer toe bezoek van een klein insect.

Terwijl ik de de boomkikker in bovenstaande tweeluik op de foto zette, zag ik pakweg 30 cm verderop iets bruins liggen. Het bleek een levendbarende hagedisje te zijn. Het opgerolde beestje was niet groter dan een forse regenworm.

18 thoughts on “Boomkikkers

  1. Gelukkig had ik vooraf wat meer vertrouwen in ‘Operatie boomkikker’ dan jij. Op mijn aanwijzingen blijk je de auto zelfs verrassend dicht bij de vindplaats van het eerste boomkikkertje te hebben geparkeerd. Van je fotoserie springt vooral de zesde foto er voor mij uit.

    Het zat verder ook aan alle kanten mee die dag. Het waaide wat hard, maar we hadden de zon erbij, en dat scheelt dit voorjaar een slok op een borrel.

    Liked by 1 person

  2. Wat een geweldige ervaring en ook hele mooie foto’s van de boomkikker Jetske. De hagedis was dan nog een mooie bonus bovenop 🙂

    Zelf nog nooit het geluk gehad om een boomkikker te vinden, ze komen voornamelijk voor in Belgisch Limburg (wat ons land betreft).

    Fijn weekend gewenst en groetjes.

    Liked by 1 person

    • Ja, heel mooi om die wens af te vinken als ‘gelukt’. Hoewel ik nog wel eens terug wil om nog wat andere composities te maken. 😉

      Is dat te ver voor je om daar naartoe te gaan?

      Fijne avond en zondag.

      Like

      • Qua afstand zo’n 80 km afh. van de plek in Limburg, maar belangrijker is om dan ook nog een biotoop te vinden waar de boomkikkers voorkomen. Hier zou “waarnemingen.be” natuurlijk kunnen helpen, maar heb het nog niet uitgezocht tot hiertoe.

        Ook voor jou nog een fijne zondag gewenst.

        Liked by 1 person

  3. Een feestje om de boomkikker te zien en dan ook nog de hagedis, genieten! Ooit heb ik een boomkikker in de Amsterdamse Waterleidingduinen gezien. Ze schijnen ook in Drenthe bij Vledder te leven.

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.