De oneindige vlakte van Aekingerzand

Op een avond ging ik samen met een fotovriendin naar het Aekingerzand. We hoopten daar een mooie zonsondergang te zien. De zonsondergang was niet spectaculair, maar mooi was het daar wel.

Het Aekingerzand is een uitgestrekt gebied met zandverstuivingen dat deel uitmaakt van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Het Aekingerzand ligt nabij Appelscha in het grensgebied van de provincies Drenthe en Friesland.

Gebieden met stuifzand komen betrekkelijk weinig voor in Nederland. Het Aekingerzand (ook wel de Kale Duinen genoemd) is één van die gebieden. Omdat door bebossing het stuifzandkarakter verloren dreigde te gaan heeft Staatsbosbeheer besloten tot het kappen van 200 ha bos. Een kudde schapen zorgt voor de begrazing van de heide in het gebied.

 

 

 

Wordt vervolgd.

2 thoughts on “De oneindige vlakte van Aekingerzand

 1. En toch… zijn er meer verstuivingen dan ik dacht in Nederland. Ooit werd mij vertelt, Soesterduinen, de enige in Nederland, om dan te ontdekken, hier ook een aantal, Brabandt, kortom… meer dan je weet misschien.

  https://mymorgaine.wordpress.com/2017/09/19/natuur-wandelen-in-de-korte-duinensoest/

  https://mymorgaine.wordpress.com/2016/10/02/soest-de-soesterduinen/

  Dat het prachtig is, dat is zeker weten als je er bent, zelfs een ongelooflijk stukje natuur, ik was er graag. Nu kan ik hier ook eens een kijkje gaan nemen ooit.

  X

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.