Een Gazelle gaat heel lang mee…

…mits je er zuinig op bent.

Toen ik bezig was met het fotograferen van de wilde peen in Dwingelderveld stopte er een fietser. Op veilige afstand van elkaar hebben we lange tijd geanimeerd staan te praten. Via corona, politiek, chronische ziekten en boeren kwamen we uit bij zijn Gazelle fiets. De man was midden zeventig en fietste al 45 jaar op dezelfde fiets. ‘Nee, geen e-bike. Een e-bike is niet goed voor het peil houden van mijn conditie’, zo stelde de man. Ik vroeg hem of ik hem en zijn fiets op de foto mocht zetten…

Hij was een boerenzoon en vertelde dat hij zijn hele leven op klompen had gelopen. Hij was geen boer geworden maar schilder. Ik  vind het sowieso al niets om op een ladder te staan, laat staan op klompen….

Hij was zuinig op zijn spullen en dus ook zuinig op zijn fiets. Zo was hij opgevoed. De fietsenmaker heeft hem ‘beloofd’ dat de Gazelle hem gaat overleven.

Alles aan de fiets was nog origineel, inclusief de fietstassen. In mijn beleving had mijn vader vroeger ook zo’n fiets.

Daar gaat hij, op weg naar het volgende praatje…

8 thoughts on “Een Gazelle gaat heel lang mee…

 1. hahahahaha geweldig! En ja, als je het ook allemaal zelf kunt bij houden een fiets, ook voor een batavus overigens, dan kunnen ze jou overleven. Zelf heb ik ook Gazelle gehad, heel lang mee gedaan, maar het ontbrak aan een opa die het onderhield voor mij, dus ja, dan de fietsenmaker, maar goed, grote beurten voor een fiets zijn ook vrij kostbaar.

  Deze fiets gaat hem wel overleven ja! Ziet er in top conditie uit! Schitterende serie!

  X

  Liked by 1 person

 2. Schitterend verhaal van een man die nog weet wat “zorg dragen voor…” betekend. Dit staat in schril contrast met de huidige consumptie-mentaliteit waar mensen vandaag iets kopen en het morgen alweer doorschuiven voor een nieuwere versie. Bedenk wel dat alleen de fabrikanten er wel bij varen… wat geef toe, kan het nieuwe altijd zo veel meer dat het oude dat lang nog niet versleten was… ?

  Liked by 1 person

 3. Klopt wat de man zegt… De mijne is ook al zeker 25 jaartjes oud en draaid nog steeds zijn rondjes.
  Maar ga toch ook eens denken aan ondersteunig want dan wordt mijn actieradius wat groter… De fiets zou dat ook wel kunnen…. Maar “mijn” batterij heeft behoefte aan extra energie… Groetjes Leo.

  Liked by 1 person

 4. Heel erg leuk Jetske, mooi om zo even een (levens)verhaal aan te horen en de foto’s maken het compleet. In die tijd maakten ze nog degelijke fietsen en werd er niet beknibbelt op kwaliteit. Dat is vandaag de dag wel anders. Die Gazelle fiets gaat nog wel wat decennia mee. Ben een aantal jaren terug nog in de Gazelle fabriek geweest in Dieren, erg leuk.

  Liked by 1 person

 5. Die meneer heeft helemaal gelijk, zolang je benen het doen blijven trappen en je niet laten verwennen door een e-bike. Mijn zoon heeft de oude fiets van mijn vader en mijn dochter die van mijn moeder. Beide al jaren geleden overleden en de fietsen doen het nog goed. Ze hebben wel een sportieve fiets erbij om einden te rijden.
  Gaaf blogje!

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.