Vanaf Harlingen reed ik naar de Waddendijk. Ik kwam aan in Roptazijl. Roptazijl is een buurtschap wat ligt op de grens van de gemeenten Harlingen en Waadhoeke. Zie Google Maps. In Roptazijl staat gemaal Ropta. Het gemaal wat gebouwd is in 1973 loost het water vanuit het achterland via de Roptavaart op de Waddenzee.

Op het erf van het gemaal staat een kunstwerk. Dit kunstwerk verwijst naar de vishevel wat in 2001 op deze plaats is aangelegd. De vishevel is onderdeel van het project ‘Ruim Baan voor Vissen’. Dit project zorgt voor de verbetering van de vismigratie en de visstand. Men zorgt voor zwemroutes langs sluizen, gemalen, stuwen, dijken en dammen, zodat vissen makkelijker kunnen migreren tussen de zoute Waddenzee en de zoete binnenwateren.

Roptazijl is een van de beste intreklocaties voor trekvis en daarom is op deze plaats een vishevel aangelegd. De vishevel werkt als volgt.
- Vissen die het zoete water in willen worden aangetrokken door het zoete water wat uit het gemaal de Waddenzee instroomt.
- Er verzamelt zich een grote hoeveelheid vissen voor het gemaal.
- Het gemaal wordt stilgezet.
- Met een kleine pomp wordt er zoet water in een inzwembak gepompt. Deze bak staat in verbinding met de zee.
- De vissen zwemmen de bak in.
- Als deze bak vol met vis zit wordt deze afgesloten van de zee.
- Dan wordt de buis tussen de bak met vissen en het zoete water vacuüm gezogen waardoor er een zogenaamde hevel ontstaat.
- Het water met daarin de vissen stroomt in het zoete water, in de Roptavaart. Bron is het informatiepaneel.




Na de fotosessie bij het kunstwerk en het Roptagemaal beklom ik de Waddendijk.

Vanaf de dijk had ik een prachtig uitzicht.


Vanwege deze maatregel zoals de aanleg van een vishevel ben ik wat dieper in de materie gedoken. Daarbij kwam ik uit op het verhaal van de paling (aal). De Europese paling is een ernstig bedreigde soort. Tijdens de afgelopen veertig jaar namen de aantallen af met maar liefst 98 procent. Door het treffen van diverse maatregelen gaat het gelukkig weer beter met de palingstand in bijvoorbeeld het IJsselmeer. Er zijn vangstverboden voor glasaal langs de Europese kusten (die gingen illegaal voor veel geld naar het verre oosten). Er worden hindernissen weggenomen door vispassages te plaatsen zodat de aaltjes van zout naar zoet kunnen trekken. De palingvissers zijn gebonden aan een quotum. Daarnaast zetten vissers de geslachtsrijpe schieraal die naar de paaigebieden trekt met bakken vol over de dijk. Bron is deze site.



De bijzondere levenscyclus van de paling is als volgt:
- Een geslachtsrijpe paling (zilverpaling of schieraal) zwemt vanuit de rivier stroomafwaarts naar de zee. Ze zwemmen naar het voortplantingsgebied in de Sargassozee. Tijdens die tocht van 7.000 km eten ze niet. Na die tocht en de paring zijn ze dan ook uitgeput en gaan ze daar dood.
- Uit het eitje van de paling komt een zogenaamde wilgenbladlarve. Deze larven reizen met behulp van de Atlantische Golfstroom in ongeveer twee jaar tijd naar de Europese kusten.
- Als de larve de Europese kust bereikt transformeert ze tot een glasaaltje. De glasaal is nog steeds doorzichtig, maar minder afgeplat.
- Vanuit de riviermonding trekt ze actief zwemmend de rivier op en krijgt steeds meer kleur. Nu ziet ze er al meer uit als een paling, zij het in miniformaat. In deze levensfase noemen we de jonge paling elver. Als ze eenmaal een geschikt leefgebied vindt in de rivier, is de trek voorbij.
- De paling blijft nu voornamelijk op één plek en maakt slechts korte uitstapjes om te jagen of zich te verschuilen. Ze groeit op tot gele paling en blijft tussen de drie en de twintig jaar in deze levensfase, afhankelijk van de omgevingsomstandigheden.
- Eenmaal geslachtsrijp, verandert ze in een zilverpaling of schieraal met een lichte buik en donkere rug. Ook vergroten de ogen. De paling is nu klaar om opnieuw stroomafwaarts te trekken, naar de Sargassozee. Bron is deze site.

Op internet vond ik een interessant filmpje dat de mysterie rond de bevruchting opheldert.
Ten slotte nog iets over de consumptie van paling. Ik lust geen paling en na het lezen van het volgende ga ik er ook niet aan beginnen. De vette paling kan namelijk vol zitten met giftige stoffen als dioxines en pcb’s. Onze rivieren zitten vol met dioxines en pcb’s. Jarenlang kwamen deze stoffen vrij bij verbrandingsprocessen en sloegen ze neer op de bodem van de rivier. Inmiddels zijn deze stoffen verboden. Op de rivierbodem voedt de paling zich met algen en bodemdieren en zo krijgt de vette vis verhoudingsgewijs veel van dit gif binnen. Dioxine breekt niet af en wordt opgestapeld in het vet van de aal. Wat de gevolgen zijn voor de paling is niet bekend. Er zijn wel aanwijzingen dat een teveel van dit soort stoffen effecten kunnen hebben op de vruchtbaarheid van de vis. Bij de mens kunnen dioxines op termijn kanker veroorzaken en de hormoonhuishouding verstoren. Bron is deze site. De mannen op onderstaande foto gingen niet vissen voor hun eigen bedrijf, ze gingen sportvissen. Al snel bleek dat ze op deze locatie niets zouden vangen en zochten ze hun heil elders.

Wat een interessant blog heb ik mogen lezen en oo de foto’s mogen er wezen. Sinds ik heel ziek bent geworden van vis tene ben ik ook voorzichtiger geworden en paling eet ik ook al heel lang niet meer. Het leven van hen is ook wel bijzonder te noemen gezien wat je schreef dat zij zoveel moeten zwemmen om slechts te paren om voor het nageslacht te zorgen. Dat buurtschap kende ik ook niet dus ook even opgezocht en weet nu ook dat het ook dat dit buurtschap inde 17e eeuw het toneel van vele ruzies tussen Harlingen en Franeker. En wellicht ken je ook het boek van Kees Draaisma die een geschiedenis had geschreven over dit buurtschap maar ook over het gemaal daarbij. Het is een goed gegeven dat vele gemalen nog werken en daarbij mooi en goede werken doen. En jij doet ook goed werk om de gemalen in beeld en woord te zetten zoals deze weer. Heb al meerdere gezien en gelezen op je website die mij ook wel aanspraken. Heb het graag weer gelezen en bekeken. Groetjes, Tine
LikeLiked by 1 person
Dank je wel, Tine voor je uitgebreide reactie.
LikeLike
Vraag me wel af hoe die vissen zich gedijen van zout naar leven in zoet water…..weet dat sommige vissen hier niet tegen kunnen. Interessant verhaal over de paling, 7000km zwemmen zonder eten om te paren en dan dood te gaan, wonderlijk hoor !
LikeLiked by 1 person
Die overgang tussen zoet naar zout en vice versa is een wonder der natuur te noemen.
De levenscyclus van de paling vond ik dusdanig bijzonder dat ik er om die reden aandacht aan heb besteed.
Even zo bijzonder vind ik de vogeltrek.
LikeLiked by 1 person
Als ik me niet vergis zijn we er in september 2021 langs gekomen. We hebben er toen geen tussenstop gemaakt, omdat het aan ‘t begin van onze rit langs het Wad lag en we gefocust waren op vogelfotografie bij Westhoek, staat me bij. Een interessant verhaal en als altijd mooie foto’s van die vishevel.
Je verhaal doet me denken aan mijn tienerjaren. Ik ben toen een paar keer mee geweest om ‘s nachts aal te vangen, het z.g. poeren. De volgende dag werd de vangst dan schoon gemaakt en gerookt. Hoewel ik ook toen al geen liefhebber van vis was, vond ik die zelf gerookte paling toen nog wel lekker.
LikeLiked by 1 person
Ik weet nog dat we ten oosten van Harlingen een weg zijn ingeslagen naar de Waddendijk. Ik had al het vermoeden dat het deze weg was.
Wel grappig dat jij als niet viseter een gerookte paling wel lekker vond. Misschien is jouw palingeten zo lang geleden dat er in die paling nog geen dioxine etc zat. 😉
LikeLiked by 1 person
In ieder geval een stuk minder dan tegenwoordig.
LikeLiked by 1 person
Mooi project voor de vissen! Leuk zo langs de dijk, mooie rit. Wij zijn weleens bij de Zwarte Haan geweest, ook schitterend.
LikeLiked by 1 person
Mijn streven is wel om het komende jaar er nog een of twee keer heen te gaan. Wellicht dan samen met Jan.
Bij De Zwarte Haan is het ook mooi.
LikeLike
Wist niet dat er naast een z.g. vistrap ook een vishevel bestaat, leuk om te lezen hoe dat allemaal werkt. En het verhaal over de levenscyclus van de paling geeft een mooi inkijkje in de kracht van moeder natuur. 7000 km zwemmen zonder te eten is daar wel een mooi voorbeeld van.
LikeLiked by 1 person
Ik kende het ook niet.
Toen ik las over de bijzondere levenscyclus vond ik het de moeite om het te noemen op mijn weblog.
LikeLike
Weer wat geleerd via je log
LikeLiked by 1 person