Dwarsgracht en De baggeraar

We wandelen verder door Dwarsgracht op die prachtige winterochtend. We komen aan bij de langste brug in Dwarsgracht.

Vlakbij die brug staat het kunstwerk, De baggeraar. De baggeraar heeft een baggerbeugel in de handen. Een baggerbeugel is een net aan een lange stok. Met de baggerbeugel werd het veen, op een diepte van meer dan twee meter onder water, van de bodem getrokken. Het natte veen werd op stroken land gelegd om in te dikken. Tussendoor werd het veen een aantal keer aangestampt. Na een week werd het veen gesneden tot turven. De turven werden in ronde hopen gestapeld om verder te drogen. De gedroogde turven werden gebruikt als brandstof.

Vanaf de lange brug heb je mooi zicht over de Dwarsgracht. Zie Google Maps.

11 thoughts on “Dwarsgracht en De baggeraar

  1. Veenafgravingen zijn de basis van vrijwel al onze plassen. Met mooie resultaten. Maar was het Marten Toonder die het had over “naar de verturving gaan” in de betekenis van “naar de bliksem gaan”?

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.