Holwortel met hommels en bijen

Op Landgoed Dickninge staat op dit moment de holwortel volop in bloei. Op zondagmiddag maakte ik er een fotoserie. In dit bericht ga ik niet uitweiden over Landgoed Dickninge, bijvoorbeeld op deze site kun je er alles over lezen. In het voorjaar bloeien er duizenden holwortels. Vele wandelaars en/of fotografen genieten van dit prachtig schouwspel. Op de zondagmiddag dat ik er was, was het er zelfs gezellig druk te noemen. Het was voor het eerst sinds dagen dat de zon weer scheen. Dat deed een mens goed. Het riviertje wat op de laatste twee foto’s is te zien is De Reest. Dit riviertje vormt hier de grens tussen Drenthe en Overijssel. Zie Google Maps.

Ik heb mij voornamelijk uitgeleefd op de hommels die nectar en stuifmeel uit de bloemen haalden. Ze prikken daarvoor een gaatje aan de zijkant van de bloem. Dat is mooi te zien op de eerste foto. De uitdaging zat er voor mij met name in om ze vliegend vast te leggen.

Behalve hommels vlogen er ook bijen die nectar en stuifmeel verzamelden. Ze foerageerden niet alleen op de holwortel, maar ook op het speenkruid. Bij het speenkruid gaat dat eenvoudiger dan in de diepe bloemen van de holwortel. Ik heb het idee dat de gaatjes aan de zijkant van de holwortel, die gemaakt zijn door de hommel, ook gebruikt worden door de bijen.

Ik heb uiteraard alleen de hommels en bijen gefotografeerd die vlak langs het pad zaten. Voor de fotoserie had ik het 100 mm macro-objectief op de Canon gedraaid. Ik heb bij alle foto’s handmatig scherpgesteld. Voor dit werk had ik mijn kniebeschermers om gedaan. Ideaal.

11 thoughts on “Holwortel met hommels en bijen

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.