Ooievaars bij De Lokkerij

Na de fotosessie bij de holwortel op landgoed Dickninge besloot ik door te rijden naar de ooievaars bij De Lokkerij. Ik was nu toch in de buurt. De auto parkeerde ik op Landgoed De Havixhorst. Vervolgens wandelde ik door het bos naar De Lokkerij. Zie Google Maps.

Al van ver was het geklepper van de ooievaars te horen. De ooievaar is weer helemaal terug in ons land. Het buitenstation De Lokkerij is een van de 12 buitenstations wat daartoe heeft bijgedragen. Na het succes van de herintroductie van de ooievaars zijn de meeste buitenstations gesloten. Buitenstation De Lokkerij blijft open en is actief als ooievaarsasiel. Zieke en gewonde ooievaars worden van heinde en ver hier gebracht om te herstellen of op verhaal te komen. Op dit station zijn ongeveer 50 ooievaarsnesten te vinden.

Als een van de twee ooievaars terugkomt bij het nest dan begroeten ze elkaar door te klepperen. Op onderstaande foto’s kun je mooi zien dat de keelzak tijdens het klepperen is vergroot. Door het vergroten van de keel klinkt het klepperen luider. De vergrootte keel dient dus als een klankkast. Als ze daarbij ook nog de kop achterover leggen wordt het geluid nog versterkt.

Doordat er volop aan de nesten werd gebouwd was het een komen en gaan van ooievaars om materiaal te verzamelen voor het bouwen van het nest.

Ik was getuige van een paring. Het ziet er altijd wat onbeholpen uit. Dat komt omdat het zulke grote vogels zijn.

Ik had daar een bijzondere ontmoeting met een ooievaar, maar dat is voor morgen.

14 thoughts on “Ooievaars bij De Lokkerij

  1. Een bekende plek, enkele jaren geleden een weekje in de omgeving van Zuidwolde een vakantiehuisje gehuurd. En in die week ook een bezoekje aan de Havixhorst gebracht en de ooievaars ook gezien. Er is ook een mooie beeldentuin bij het complex, hebben we toen leuk rondgewandeld.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.