Een heikikker en een ringslang

Na mijn wandeling door het prachtige Diakonievene waar ik de kleine vos en de visarend fotografeerde kwam ik weer terug bij de auto. Omdat ik er nu toch was besloot ik ook het natuurgebied aan de andere kant van de weg te bezoeken. Dat is de Delleboersterheide. Als eerste fotografeerde ik dit huisje. Een idyllisch plekje om te wonen zo midden in de natuur.

Ik kwam uit bij een vlonderpad. Dit pad leidt naar de libellenvlonder in de Catspoele. In en rondom dit heideven zijn de volgende soorten te vinden: dodaars, das, heideblauwtje, noordse glazenmaker, venglazenmaker, venwitsnuitlibel, grauwe klauwier, adder, ringslang, poelkikker, heikikker, beenbreek, klokjesgentiaan en zonndauw.

Maar de mooiste waarneming werd gedaan in 2005. In dat jaar werd voor het eerst sinds 20 jaar de oostelijke witsnuitlibel weer gezien. Door het voorkomen van deze zeldzame libel is de Catspoele uniek en zeer waardevol. Vanaf nu ga ik hier zeker vaker komen.

Op die bewuste zonnige middag had ik het geluk om een ringslang te fotograferen. Deze lag te zonnen in het riet naast de vlonder.

En ja hoor daar is die dan eindelijk, een mannetje heikikker. Ook het kenmerkende geluid liet dit mannetje prachtig horen. Dit mannetje lag te midden van een klomp kikkerdril. De vrouwtjes verlaten na de eiafzet het voortplantingswater, terwijl de mannetjes nog enkele weken kunnen blijven hangen. Ze wachten op een nieuwe kans om een wijfje te bemachtigen. Je kunt er alles over lezen op deze site.

12 thoughts on “Een heikikker en een ringslang

 1. Eerst een plaats waar ik graag zou wonen met gratis tuinman πŸ™‚ .
  Zeer mooi domein Jetske waar je naar toe ging. Schitterende foto’s. Ging je niet gillen van die slang, die ligt toch maar dreigend te kijken. Heerlijk die kikkers die er weer zijn. Vandaag een hagelbui en dus geen kikkers gezien. Een prachtige trip weer met schitterende fotografie en weer een heleboel info omtrent de natuur.

  Liked by 1 person

 2. Wow … wat een prachtige foto’s van die ringslang. Pareltjes!
  Mooi plekje daar. Nadat je er zaterdag over vertelde heb ik het eens op de kaart bekeken. Met een beetje geluk moet ik daar op een goeie dag net kunnen komen. Ik zal het eens in overweging nemen.

  Liked by 1 person

  • Dank! πŸ˜ƒ
   Ik was al enthousiast, maar nadat ik erover had gelezen op internet tijdens het maken van dat bericht, nog meer. Op een zonnige en warme dag ga ik vast nog een keer.
   Groot gelijk dat jij ook gaat. Je moet dan ook weer terug hΓ© en dan zonder ondersteuning. πŸ˜‰

   Liked by 1 person

 3. De aanhouder wint !
  Wat een prachtige locatie met een diversiteit aan soorten.
  Ook een mooie waarneming van de ringslang die daar zo lekker lag te zonnen. Als ik eens in de buurt ben ga ik daar zeker kijken πŸ˜€

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.