Een grutto tussen de paardenbloemen

We blijven nog een tijdje in het mooie plas-drasgebied, Surhuizemermieden. Tussen de paardenbloemen foerageerde een grutto.

Op internet vond ik deze leuke site van Vogelbescherming voor leerlingen van groep 4 t/m 8 met als thema: Vogels in de klas. Het is te hopen dat we de jeugd op deze manier bewust kunnen maken hoe slecht het met de weidevogels gaat.

Het was me al meerdere keren opgevallen dat de grutto zijn oogleden sluit op het moment dat de vogel zijn snavel in de grond steekt. Het lijkt erop dat de grutto geen knipvlies heeft. Ik heb het voor de zekerheid nagezocht maar kon het niet vinden.

Uiteindelijk heb ik ChatGPT gevraagd of grutto’s een knipvlies hebben. ChatGPT zei van niet. Om het antwoord te verifiëren heb ik ook gevraagd of de ijsvogel een knipvlies heeft. Van de ijsvogel weet ik namelijk zeker dat die wél een knipvlies heeft zoals is te lezen in dit bericht. Volgens ChatGPT heeft de ijsvogel geen knipvlies. Dit bewijst weer eens dat ChatGPT geen betrouwbare bron is…

10 thoughts on “Een grutto tussen de paardenbloemen

  1. Waauw, mooie foto’s van de Grutto !
    ChatGPT moet het ook hebben van de data en input die hij krijgt, daar gaat het waarschijnlijk mis.
    AI kan erg waardevol zijn mits goed gebruikt. Ook in de gezondheidszorg wordt al veel met AI gewerkt.

    Liked by 1 person

  2. Ik stelde jou vraag even vandaag en daar is het antwoord:

    Ja, ijsvogels hebben een knipvlies. Dit doorzichtige membraan beschermt hun ogen tijdens het duiken en helpt hen om onder water te zien.

    Door jou vraag heeft het systeem opzoekwerk gedaan 😀

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.