Kasteel Olt Stoutenburght

Vorige week reed ik over de Markeweg van Oldemarkt naar De Blesse. Vanuit de auto zag ik kasteel Olt Stoutenburgh mooi in het zonnetje staan. Zie Google Maps. Ik parkeerde mijn auto langs de Markeweg en liep de oprit van het naastgelegen perceel op om het kasteel vast te leggen.

De eigenaar van het kasteel is kasteelheer Gregorius Halman. Halman is in 1990 begonnen met de bouw van dit kasteel. Hij noemt het een fantasiekasteel. Het kind-zijn gaat er bij Halman nooit uit, daarbij is hij in de sfeer van sprookjes blijven hangen. Hij had geen ontwerptekening op papier, maar alle ontwerpen zaten in zijn hoofd. Hij had een voortdurende drang om de beelden die in zijn hoofd zaten om die naar buiten te brengen en te realiseren.

Halman wil laten zien dat we in de industriële bouw helemaal op de verkeerde weg zijn. ‘Vreselijk’, noemt hij dat. Met de bouw van dit kasteel wil hij de oude architectuur weer tot leven brengen. Voor de bouw heeft hij alleen gebruik gemaakt van tweedehands materialen. Hij noemt zichzelf een sjoemelaar, een scharrelaar en een handelaar. De materialen die hij niet nodig heeft voor zijn kasteel verkoopt hij weer door en dat levert meestal geld op wat hij weer investeert in de bouw van het kasteel.

In een documentaire uit 2012 vertelt Halman dat hij bijna alles alleen doet. In het filmpje brengt hij wel hulde aan de 85-jarige Gradus de Vent die hem 20 jaar lang hielp met het bikken van 200.000 tweedehands stenen!

Halman noemt zichzelf een gelukkig gek. Hij schetst zichzelf als een vrolijke en positieve man die volop geniet. Volgens zijn zeggen gaat hij ook wel eens te ver en is hij te uitbundig, maar dan is er zijn vrouw die hem dan ‘terugroept’. Mensen denken vaak dat Halman heel rijk is of zelf miljonair, maar dat is geenszins het geval. Hij is niet rijk….maar noemt zichzelf wel STEENrijk.

Op deze site kun je nog meer informatie vinden over het kasteel. Bovenstaande informatie komt uit een filmpje uit 2012 en een filmpje uit 2019.

Ik hoop dat ik de komende zomer een keer een bezoek kan brengen aan het kasteel. Het lijkt me mooi om het kasteel van binnen met eigen ogen te zien. En uiteraard gaat de camera dan mee.

 

 

9 thoughts on “Kasteel Olt Stoutenburght

  1. Ik heb wel eens horen vertellen dat in deze regio iemand woont die eigenhandig een kasteel heeft gebouwd. Dit is het dus .. en het is helemaal geweldig en je hebt er prachtige details uitgepikt. Dit gaat zeker op mijn fotosafarilijstje

    Liked by 1 person

  2. Had er nog nooit van gehoord, bijzonder mensen lopen er rond op deze aardbol 🙂
    Mooie verslag, uitleg en links bij dit prachtige blog, weer wat geleerd en als ik in de buurt ben zal ik dat zeker op gaan zoeken!

    Liked by 1 person

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.