Twee hazen in het weiland

Omdat ik op een landweggetje noodgedwongen achter een melkauto moest wachten  keek ik naar het weiland rechts van mijn auto. In het weiland ontwaarde ik twee bruine hoopjes. Ik vermoedde dat het twee hazen waren, maar zeker wist ik het niet. Ik parkeerde mijn auto in de berm en pakte mijn Nikon bridgecamera met sterke zoom.

Door de camera zag ik inderdaad twee hazen weggedoken in het gras. Na een paar seconden koos een van de hazen het hazenpad om vervolgens een flink eind verderop te blijven zitten. De bridgecamera had wel moeite met het scherpstellen op de wegrennende haas.

De andere haas was wat minder een angsthaas en bleef liggen. Ik liep een eindje het weiland in en kon de haas zo van dichterbij vastleggen.

Na een paar minuten kwam de boer op de tractor aanrijden. Hij stapte op mij toe met de vraag wat ik voor bijzonders aan het fotograferen was.  Ik vertelde over mijn ontdekking van de hazen. Deze boer keek daar niet echt van op, hij vertelde dat ze bijna dagelijks vanuit de woonkamer reeën en hazen zien langskomen. De man vond het wel gezellig dat hij wat praat had. Al snel kwam de vraag hoe ik heette, want ik kwam hem bekend voor. Ik vertelde wie ik was en vooral wie mijn zussen waren, want ik had het vermoeden dat hij mijn zussen en hun partners wel zou kennen. Ze wonen namelijk allemaal in dezelfde polder. En dat was inderdaad het geval. Al met al hebben we daar nog een hele tijd staan praten over allerlei onderwerpen. Van boer zijn tot verpleegkundige, van studerende kinderen tot opvolging op de boerderij en van regelgeving tot imago. Het was een onverwachte en leuke ontmoeting.

7 thoughts on “Twee hazen in het weiland

 1. wat gaaf Jetske, zo’n mooie ontmoeting met hazen en boer 🙂
  gezellig kletsen hé met boerkes van buut’n, wijze mensen die veel van de natuur weten, ze leven er mee,

  van de week schoot er een haas weg vlak bij me uit de bramenstruiken, te laat voor ‘n foto maar ohhh wat mooi

  Liked by 1 person

 2. Dat was weer een mooi treffen. Dat hazen heel argeloos kunnen blijven zitten of liggen terwijl je ze op afstand observeert, heb ik ook wel eens meegemaakt. Maar dat er eentje rustig bleef liggen terwijl je in zijn richting liep, dat vind ik wel heel bijzonder.
  Zo’n gesprekje met een boer is jou wel toevertrouwd. ik zie het zo voor me … 🙂

  Liked by 1 person

 3. De hazen hebben ook vast en zeker de lente kolders in hun koppie en waren wellicht aan het bijpraten voor nieuwe afspraakjes en wellicht was er een vrouwtje bij en koos de man het hazenpad. En zo zie je maar dat elke dag wel onverwachte momenten op je pad kunnen komen.

  Liked by 1 person

 4. Ja, wat is dat leuk he om zo aan de praat te raken. De moeite waard om voor de hazen te stoppen, ik vind het ook altijd een mooi gezicht en als ze met zijn allen achter elkaar aangaan is ook leuk, dat komt weer snel denk ik.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.