Ontworteld?

Vandaag plaats ik een onderwerp in de categorie ‘Stof tot nadenken”. Toen ik bezig was met deze fotoserie kwam ik op dit onderwerp…

In het leven gebeuren vele dingen die het gevoel van ontworteling kunnen geven. Ziekte, overlijden van een geliefde, scheiding, oorlog en dreiging zijn voorbeelden van heftige gebeurtenissen die ons flink aan het wankelen kunnen brengen.

Er komen wortels bloot te liggen, maar de hoofdwortels zitten nog steeds stevig verankerd in de grond. Het zijn de wortels die je met de aarde binden; ze houden je vast, ze maken dat je niet op drift slaat. Ze houden je in balans.

Daarbij is het belangrijk en een zegen als je in het leven mensen hebt die dicht om je heen staan. Mensen die je steunen, die je bemoedigen en die je liefde geven. Die mensen zorgen ervoor dat je minder snel omvalt. Net als de bomen die dicht naast een wankele boom staan en deze ondersteunen. Samen staan we steviger.

Bij deze aardse zaken en menselijke beredenering is er voor velen het geloof, de hoop en het vertrouwen. En dat geldt ook voor mij.

Geloof… is geen garantie, geeft geen winst, geeft geen succes, geeft geen gemakkelijk leven, is geen gebaande weg, stelt jou niet boven de ander, geeft geen antwoorden en geeft geen resultaat.

Geloof bestaat maar voor een heel klein deel uit ervaring en voor het grootste deel uit hoop. Het is de hoop op God. Geloven is vertrouwen. Houd vol ook als je het niet ziet, het niet voelt en het niet ervaart.

Het is niet zo dat er op dit moment in mijn leven iets heftigs gebeurt, maar dat kan vanavond wel anders zijn…

Voel je vooral niet verplicht, maar vrij om te reageren op dit onderwerp…

15 thoughts on “Ontworteld?

 1. Knap geschreven. Een zeer ware tekst. Alleen geloof ik niet meer in het instituut kerk. Te veel misleiding en misbruik van mensen.
  Maar je visie omtrent bomen en wortels en de vergelijking met mensen, dat vind ik heel mooi en geloof ik ook in.

  Liked by 1 person

 2. geloof is mooi vind ik, het geeft troost en vertrouwen, ik geloof in andere dingen, maar dat maakt het niet minder hé,
  mensen om je heen begrijpen het niet altijd,
  maar ook dat maakt niet uit,
  prachtige serie foto’s jetske.
  ze spreken tot de verbeelding

  Liked by 2 people

 3. Geloof vind ik vooral in de natuur en niet zo zeer binnen de muren van een kerk. Door te kijken naar en één te worden met de natuur is voor mij de kortste weg naar het geloof. Zeer mooie foto’s die aan ieder van ons een eigen boodschap meegeven. Fijne zondag verder.

  Liked by 2 people

 4. Gelukkig zijn er meerdere vormen van geloven, vertrouwen is wat in alle soorten belangrijk is. Ik geloof in het Universum, en hopen doe ik niet, ik wens… En ik zie heel veel dus wel uitkomen, ten goede, ten slechte ook. Ik ben van de natuur, en dus die religie, maar een kaartje wil ik niet om mijn nek hangen. Ik pak het mooiste van alles en vertrouw daarop en wens, en ben bovenal elke dag opnieuw dankbaar!

  Een prachtig stuk in elk geval, en de foto’s zijn prachtig en zeer mooi gevonden bij jouw woorden!

  X

  Liked by 2 people

 5. Een ‘mooi’ herkenbaar onderwerp, fotografisch als wel figuurlijk. Als beelden kunnen spreken…
  Voor mij herkenbare beelden, zoals een boom omgevallen, vol in blad en waarvan een deel van de wortels nog in de grond zitten en de anderen boven de grond en met sommige haarvaten nog in het zand.
  Dit gaf mij eerder ook de inspiratie om een fotoserie ‘Dwalend in het donker” te maken die ‘Lost in Darkness’ werd.
  En hoe mooi is het dan, dat juist met die losse ‘wortels’ toch verbonden te kunnen zijn, dat er naasten en vrienden zijn die voor de extra verbindingen willen en kunnen zorgen en handreikingen geven.

  Back to the roots, back to basic. Back to… Hope!. Thanks!
  Mooie foto’s, mooie plek, mooie verhaal!

  Liked by 2 people

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.