De mooie wandeling langs de Dinkel eindigde bij deze versperring. Jammer, want de wandeling over de oever van dit riviertje verveelde mij nog lang niet.
Op dit hoge punt klom ik voorzichtig naar beneden en kwam ik uit bij de waterlijn.
Genietend van het uitzicht zag ik plotseling iets bewegen op de bodem van het riviertje. Al snel zag ik dat het een kreeft was. Ik was blij met deze waarneming en begon driftig te fotograferen. Dat ik helemaal niet zo blij hoefde te zijn met deze waarneming dat leerde ik pas later…
Rivierkreeften zijn zoetwaterkreeften die in sloten, meren en rivieren leven. De rivierkreeft die oorspronkelijk in Nederland thuishoort is de Europese rivierkreeft (Astacus astacus). Dit is een inheemse soort. De soort is in Nederland bijna helemaal verdwenen door het achteruitgaan van de waterkwaliteit en verlies van geschikt habitat. In ons land hebben we nu te maken met een plaag van wel honderdduizenden Amerikaanse rivierkreeften. In 1985 werd de Amerikaanse rivierkreeft voor het eerst waargenomen in de Nederlandse wateren. Het gaat hier om wat in jargon een ‘invasieve exoot’ heet. De kreeft heeft nauwelijks of geen natuurlijke vijanden en vermenigvuldigt zich daardoor razendsnel. In principe eet de rivierkreeft vooral waterplanten maar als het beest hongerig is, wordt het een alleseter.
De enorme verspreiding van de Amerikaanse rivierkreeft leidt tot een afname van de biodiversiteit in de Nederlandse sloten. De kreeften vreten de sloten kaal, waardoor ander leven er onmogelijk wordt. De enige serieuze vijand van de rivierkreeft naast de mens is de reiger. De rivierkreeft is kwetsbaar als hij van schil verandert en jongen krijgt. Op dat moment graaft de kreeft holletjes in de oevers van sloten waardoor die worden aangetast. Het gevaar daarvan is dat koeien die uit de sloot willen drinken te water raken. Waterschappen en boeren hebben daarom belang bij bestrijding van de kreeft.
De meest voor de hand liggende oplossing voor de grote verspreiding van rivierkreeft in Nederland lijkt dan ook om de sloten en plassen leeg te vissen en de rivierkreeft te eten. Op dit moment zijn er maar een handjevol vissers die gericht rivierkreeft vangen. Hun vangst vindt gretig aftrek. Bron is deze site.
Dit is niet de enige invasieve diersoort die ons natuurlijke evenwichten komt verstoren. Voordeel hiervan is wel dat ze lekker zijn…. Laat ons hopen dat dit probleem snel en grootschalig aangepakt wordt. Jij had alvast de eerste om in de pot te stoppen 🙂
LikeLiked by 2 people
nou dat lijkt me nog niet zo’n gek plan Jetske, lekker zijn ze hoor,
heb je ‘m gevangen ?
LikeLike
Dit speelt al jaren weet ik ook. En ja.. wat moet je ermee, net als de inheemse planten die hier maar groeien en doen wat niet hier thuis hoort en overwoekerd.
X
LikeLiked by 1 person
Zijn ze daar ook al, echt waardeloos. Moeilijk te bestrijden heb ik ook al eens gehoord op VroegeVogels.
LikeLiked by 1 person
Mooie foto’s en een leuke waarneming, maar eentje inderdaad waar we niet echt blij hoeven te zijn.
Een jaar of tien geleden was ik erbij, toen een visser in De Deelen er eentje aan de haak had geslagen.
LikeLiked by 1 person
Invasieve diersoorten zijn legio in onze natuur Jetske..
of deze rivierkreeft echt lekker is, weet ik zo niet
kreeften lust ik zo niet
prettige dag
LikeLiked by 1 person
heb inmiddels ook al de nodig e verhalen gelezen over deze schadelijke rivier kreeft
toch wel leuk dat je er foto’s van hebt kunnen maken, en ze schijnen ook nog goed te smaken.
LikeLiked by 1 person
Ze is dan toch weer voor iemand goed alhoewel meer minpunten dan pluspunten. Maar wat een ontdekking. Zoiets verwacht je toch niet…
LikeLiked by 1 person