Buxusmot

In onze tuin staan vele meters buxushaag. De hagen staan er al tientallen jaren en zijn dan ook vrij hoog. Tot dit jaar waren onze hagen vrij van buxusmot, maar nu zijn ook onze buxushagen aan de beurt.

De rupsen van de buxusmot staan bekend om hun vraatzucht. Opvallende symptomen zijn dode en aan elkaar gesponnen blaadjes en ‘bladskeletten’. Uiteindelijk blijft er niets van de struik over. Terwijl ik aan het zoeken naar een gedeelte van de haag om de schade goed weer te geven zag ik een hooiwagen zitten. De hooiwagen mocht erbij op de foto.

Voor dit bericht was ik ook nog op zoek naar een rups. Dat viel nog niet mee, na lang speuren vond ik er eindelijk eentje. Ik had gehoopt ook nog een mot te zien en te kunnen fotograferen. Helaas liet deze nachtactieve nachtvlinder zich niet zien. Laat ik nu net geluk hebben dat mijn fotomaatje, Jan in zijn tuin een buxusmot heeft gezien en gefotografeerd. Die fotoserie is hier te bekijken.

De buxusmot is een zogenoemde invasieve exoot. Dit betekent dat de soort van origine niet in ons land voorkomt en hier is gekomen door menselijk toedoen. Het invasieve karakter betekent dat de soort zich hier kan voortplanten, zich in nieuwe leefgebieden kan vestigen en ook kan uitbreiden.

Dit zijn de eitjes van de buxusrups. Wat je ook doet, gebruik nooit gif om de buxusmot te bestrijden! Dan doodt je ook alle andere nuttige insecten, zoals de natuurlijke vijanden van de buxusmot. En daarmee vererger je juist het probleem. Op deze site lees je manieren om de buxusmot te bestrijden.

Het is normaal dat een soort die nieuw verschijnt schade toebrengt. Maar daar speelt de natuur op in, er komen vanzelf natuurlijke vijanden die regulerend optreden. Zo zijn er al kauwen en eksters gezien die een feestmaal aanrichtten in een buxushaag en ook koolmezen hebben de rupsen en poppen ontdekt. Als zij er hun jongen mee gaan voeren zullen er flink wat rupsen in de nestkastjes verdwijnen. 

Ook in onze tuin struinen de koolmezen de buxuxhagen af op zoek naar de rupsen van de buxusmot.

We gaan ons beraden wat wijsheid is. Zo uit de verte ziet de buxushaag er nog keurig groen uit.

Een gedeelte van bovenstaande informatie komt van de site van de Vlinderstichting.

20 thoughts on “Buxusmot

 1. Oei da’s niet zo mooi. Wellicht kunnen de vogels wat betekenen, maar dat is afwachten natuurlijk. Wij zagen vorig jaar opeens een heel mooi vlindertje in de tuin, was niet bekend in de boeken. Enfin na enig verder zoeken op internet kwamen wij erachter dat het de Buxusmot was. Dit jaar tot aan begin augustus stonden de buxus er nog prima bij, twee weken later , terug van vakantie, waren de struiken compleet gesloopt door de Buxusmot, zo snel kan het gaan.

  Liked by 1 person

  • Oeps dat klinkt niet best. Sneu verhaal.
   Wel raar dat het mooie vlindertje niet in de boeken staat. Ik las dat idd ook op internet.
   We zijn toevallig net met de tuin bezig om te herinrichten samen met een expert. We nemen die overweging mee in het verhaal.

   Like

 2. Tja, wat moet ik nog aan de bovenstaande reacties toevoegen …? Het is gewoon een sneu verhaal.
  Het zou mooi zijn als de mezen en andere liefhebbers jullie buxussen kunnen redden, maar ik vrees het ergst. Wat ik hier rondom hoor is dat vervanging van de buxus door een inheemse beplanting verreweg de beste remedie is. Het is niet anders.
  Ik vind het motje overigens mooier dan de rups, dat dan weer wel. 🙂

  Liked by 1 person

 3. mooie foto’s en uitleg over de buxus mot, weer wat geleerd,
  zelf heb ik geen buxus dus gelukkig geen last van de mot,
  maar schadelijk is deze wel te zien aan je foto’s,
  hopelijk helpen de vogels je van deze plaag af.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.