In onze tuin staan vele meters buxushaag. De hagen staan er al tientallen jaren en zijn dan ook vrij hoog. Tot dit jaar waren onze hagen vrij van buxusmot, maar nu zijn ook onze buxushagen aan de beurt.

De rupsen van de buxusmot staan bekend om hun vraatzucht. Opvallende symptomen zijn dode en aan elkaar gesponnen blaadjes en ‘bladskeletten’. Uiteindelijk blijft er niets van de struik over. Terwijl ik aan het zoeken naar een gedeelte van de haag om de schade goed weer te geven zag ik een hooiwagen zitten. De hooiwagen mocht erbij op de foto.

Voor dit bericht was ik ook nog op zoek naar een rups. Dat viel nog niet mee, na lang speuren vond ik er eindelijk eentje. Ik had gehoopt ook nog een mot te zien en te kunnen fotograferen. Helaas liet deze nachtactieve nachtvlinder zich niet zien. Laat ik nu net geluk hebben dat mijn fotomaatje, Jan in zijn tuin een buxusmot heeft gezien en gefotografeerd. Die fotoserie is hier te bekijken.

De buxusmot is een zogenoemde invasieve exoot. Dit betekent dat de soort van origine niet in ons land voorkomt en hier is gekomen door menselijk toedoen. Het invasieve karakter betekent dat de soort zich hier kan voortplanten, zich in nieuwe leefgebieden kan vestigen en ook kan uitbreiden.

Dit zijn de eitjes van de buxusrups. Wat je ook doet, gebruik nooit gif om de buxusmot te bestrijden! Dan doodt je ook alle andere nuttige insecten, zoals de natuurlijke vijanden van de buxusmot. En daarmee vererger je juist het probleem. Op deze site lees je manieren om de buxusmot te bestrijden.

Het is normaal dat een soort die nieuw verschijnt schade toebrengt. Maar daar speelt de natuur op in, er komen vanzelf natuurlijke vijanden die regulerend optreden. Zo zijn er al kauwen en eksters gezien die een feestmaal aanrichtten in een buxushaag en ook koolmezen hebben de rupsen en poppen ontdekt. Als zij er hun jongen mee gaan voeren zullen er flink wat rupsen in de nestkastjes verdwijnen.

Ook in onze tuin struinen de koolmezen de buxuxhagen af op zoek naar de rupsen van de buxusmot.

We gaan ons beraden wat wijsheid is. Zo uit de verte ziet de buxushaag er nog keurig groen uit.

Een gedeelte van bovenstaande informatie komt van de site van de Vlinderstichting.
Une bien jolie série.
LikeLiked by 1 person
Goed om er eerst over te beraden en misschien dat de vogels inderdaad wel opruimen. De insecten camoufleren zich geweldig goed.
LikeLiked by 1 person
De schade is nu nog niet groot, maar ik lees op internet schrikbarende verhalen.
LikeLiked by 1 person
Ja ik vrees ervoor Jetske…
LikeLiked by 1 person
Oei da’s niet zo mooi. Wellicht kunnen de vogels wat betekenen, maar dat is afwachten natuurlijk. Wij zagen vorig jaar opeens een heel mooi vlindertje in de tuin, was niet bekend in de boeken. Enfin na enig verder zoeken op internet kwamen wij erachter dat het de Buxusmot was. Dit jaar tot aan begin augustus stonden de buxus er nog prima bij, twee weken later , terug van vakantie, waren de struiken compleet gesloopt door de Buxusmot, zo snel kan het gaan.
LikeLiked by 1 person
Oeps dat klinkt niet best. Sneu verhaal.
Wel raar dat het mooie vlindertje niet in de boeken staat. Ik las dat idd ook op internet.
We zijn toevallig net met de tuin bezig om te herinrichten samen met een expert. We nemen die overweging mee in het verhaal.
LikeLike
Jammer he? Bij ons hetzelfde en de hele buurt kan ervan meepraten. Ik had ze helemaal zelf opgekweekt en nu weg…
LikeLiked by 1 person
Ja triest verhaal. Ik las het net bij Hanry.
LikeLike
Ik zou je graag een ‘like’ willen geven maar ben bang dat het einde oefening is voor wat de heg betreft. Gelukkig hebben jullie nog veel appeltjes om het leed wat te verzachten.
LikeLiked by 1 person
Met de appeltjes voor de dorst zit het wel goed. Overigens wel een slecht perenjaar vanwege de strenge vorst. Ook met de walnoten gaat het slecht dit jaar. Jammer dat die mot niet is bevroren.
LikeLiked by 1 person
een heel vervelende toestand Jetske
hopelijk zijn die hagen nog te redden
maar of dat lukt
fijne avond
LikeLiked by 1 person
We wachten het nog even af.
Jij ook een fijne avond gewenst.
LikeLike
Tja, wat moet ik nog aan de bovenstaande reacties toevoegen …? Het is gewoon een sneu verhaal.
Het zou mooi zijn als de mezen en andere liefhebbers jullie buxussen kunnen redden, maar ik vrees het ergst. Wat ik hier rondom hoor is dat vervanging van de buxus door een inheemse beplanting verreweg de beste remedie is. Het is niet anders.
Ik vind het motje overigens mooier dan de rups, dat dan weer wel. 🙂
LikeLiked by 1 person
Ik hoor inderdaad al van diverse mensen dat ze de haag hebben vervangen. Ik neig daar ook wel naar hoor.
Ik vind het een heel mooi motje, maar het gedrag is minder mooi.
LikeLiked by 1 person
De tijd zal het leren. 🙂
LikeLiked by 1 person
As van de houtkapbedrijven erover ietsje, dat heeft n vriendin van me gedaan met haar buxus en die is mooi weer uitgeschoten,
De meisjes zijn blij met jou,
En gif, dat zie ik jou niet gebruiken
❤️
LikeLiked by 1 person
Een goede tip, maar ik zie mij dat nog niet doen.
Nee gif komt niet in onze tuin.
LikeLike
Tssss Houtas moet dat zijn 😀
LikeLiked by 1 person
mooie foto’s en uitleg over de buxus mot, weer wat geleerd,
zelf heb ik geen buxus dus gelukkig geen last van de mot,
maar schadelijk is deze wel te zien aan je foto’s,
hopelijk helpen de vogels je van deze plaag af.
LikeLiked by 1 person
Als je kijkt naar het totaal dan valt de schade nog mee. Ik heb nu natuurlijk ingezoomd op een paar slechte stukken.
LikeLiked by 1 person