Dijkcoupures

Nadat we op het terras in Paesens-Moddergat de koffie met gebak goed lieten smaken stelde Jan voor om onze weg te vervolgen naar de dijkcoupures. We reden naar de Alddyk en maakten onze eerste stop bij deze boerderij, zie Google Maps.

Bij de aanleg van nieuwe polders werd in de oude dijk een gat gegraven voor de nieuwe ontsluitingsweg. Een coupure bestaat uit een verticale gemetselde of betonnen dijkwand aan weerszijden van de weg met daarin uitsparingen waarin balken konden worden geschoven. Bij dreigend hoog water werd de coupure afgesloten zodat de dijk haar waterkerende functie weer kon vervullen. In de coupure werd dan een dubbele rij schotbalken neergelaten en de tussenruimte werd opgevuld met zand of mest. De schotbalken werden bewaard in een schotbalkenloodsje. Bron is deze site.

Qua weer was het een kleurloze dag. Ook de dijkcoupures geven weinig kleur. Dan is het wel mooi dat er zo’n ouderwets drinkbakje hangt met kleurrijke viooltjes.

Bij iedere dijkcoupure staat achter de dijk op het erf een schotbalkenloodsje of schotbalkhuisje. Deze huisjes met een stalen dak zagen er aan de Alddyk hetzelfde uit.

Achter dit stukje dijk stonden een paar ouderwetse elektriciteitspalen. Of ze nog daadwerkelijk een functie hebben of daar zijn blijven staan als erfgoed dat weet ik niet. Het deed ons in ieder geval denken aan vroeger.

Deze dijkcoupure is flink beschadigd. De landbouwmachines zijn in de loop van de jaren steeds groter geworden. Ik vul zelf in dat dat de oorzaak van de beschadiging is.

Zowel de dijkcoupures als de schotbalkhuisje zijn historisch erfgoed.

Voor onderstaande foto ben ik een paar meter het erf van de boerderij opgelopen. Vanaf deze plek had ik mooi zicht op het nieuwe land. Aan de horizon zie je de nieuwe Waddendijk.

Wordt vervolgd.

16 thoughts on “Dijkcoupures

 1. Hopelijk rijden de landbouwmachines in de toekomst wat voorzichtiger in het rond want met de stijgende zeespiegels…..
  In de stad Antwerpen hebben we ook soortgelijke dijkcoupures maar die zijn voorzien van stalen deuren die vanop afstand gestuurd kunnen worden.
  Fijn weekend nog Jetske.

  Liked by 1 person

  • Voor het behoud van de coupures zou het mooi zijn als ze wat voorzichtiger doen. Tenminste als dat de oorzaak is van de beschadiging. Voor de stijging van de zeespiegel hebben deze volgens mij geen functie meer. Ik denk dat de nieuwe Waddendijk hoog genoeg is.

   Like

 2. Toch mooi dat je aan het eind van deze mooie rit nog iets nieuws hebt leren kennen. Hopelijk was het de moeite waard. Naar je foto’s kijkend heb ik de indruk van wel. Je foto’s zijn in technisch opzicht in vergelijking met mijn foto’s van de dijkcoupures in ieder geval weer een stuk beter. Ik had het de hele dag toch wel moeilijk met de lucht. Goed dat jij dat schotbalkenhuisje mooi in beeld hebt gebracht, dat ben ik eigenlijk vergeten.

  Liked by 1 person

 3. Pingback: Een geit op de dijk | Schrijven met Licht

 4. Had bij Jan al het een en ander gezien van deze dijk coupures
  leuk om ook jou kijk en foto’s te zien van deze coupures,
  toch net weer even anders dan bij Jan,
  gezien de schade moeten die machines toch ook wel flink schade hebben opgelopen

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.