Kikkerdril en kikkervisjes

Evenals voorgaande jaren hebben we weer kikkerdril in onze vijver. Het eerste klompje werd gelegd tijdens de mooie dagen in maart. In die periode lieten de kikkers zich ook wel eens zien en hoorden we regelmatig hun gekwaak.

Na die mooie voorjaarsweken kregen we een periode met koud en regenachtig weer. Tussen de buien door heb ik ingezoomd op de ‘oogjes’ in het dril. Ook al was het koud en regenachtig, het proces binnen de kikkerdril ging gewoon door.

Tijdens de week met slecht weer hebben we geen kikker meer gezien en gehoord, toch werd er dagelijks nieuwe kikkerdril bijgelegd. Helaas hebben we dit jaar niet zo’n kikkerorgie in onze tuin zoals vorig jaar. Ik liet daarvan drie series zien op mijn weblog. Die series zijn hier, hier en hier te zien.

Met het macro-objectief zoomde ik in op de vers gelegde kikkerdril. Op de computer zag ik pas dat er geen kikkereitjes in beeld waren gekomen, maar allemaal mini Jetskes. Dat moest dus anders.

Om te laten zien dat de stipjes waren veranderd in kikkervisjes heb ik met een stokje de kikkerdril een beetje opgetild. Je kunt aan de eerst gelegde kikkerdril wel zien dat we last hebben gehad van alg in de vijver. De alg werd gevorm tijdens de dagen van teveel zonlicht wat in de vijver scheen in combinatie met te weinig zuurstofplanten in de vijver.

De alg wordt inmiddels bestreden met een drukfilter en een UV-lamp. Het resultaat is te zien in de later gelegde kikkerdril op onderstaande foto. Het was nog een hele kunst om dit te fotograferen. Ik zat op de hurken op het randje van de vijver met in de linkerhand het stokje en in de rechterhand de enigszins zware spiegelreflexcamera met macro-objectief. Het lastige was dat het kikkerdril steeds van het stokje gleed. Maar het is gelukt.

Ik vind de ontwikkeling van kikkerdril naar kikkervisjes en vervolgens naar kikkers een van de bijzondere verschijnselen in de natuur. Ieder jaar kan ik me daar weer over verwonderen.

12 thoughts on “Kikkerdril en kikkervisjes

  1. “Ik vind de ontwikkeling van kikkerdril naar kikkervisjes en vervolgens naar kikkers een van de bijzondere verschijnselen in de natuur. Ieder jaar kan ik me daar weer over verwonderen.”

    Vertel mij wat ๐Ÿ™‚ Als kind was ik ieder voorjaar bezig met bakken kikkervisjes die uitgroeiden tot springende viervoeters die ik vervolgens weer uitzette. best wel herkenbaar die kleine reflecterende Jetskes. Je ziet het doorgaans pas als het levensgroot op je pc scherm staat ๐Ÿ™‚

    Liked by 1 person

  2. Mooi serie weer. Goed dat je een andere manier hebt gezocht om close-ups van het kikkerdril te maken, aan รฉรฉn Jetske hebben we wel genoeg. Maar alle gekheid op een stokje, hier is het weer het bekende verhaal. Afgelopen winter hadden we wel weer twee dikke kikkers in de vijver, maar kikkerdil … homaar! Om over kikkervisjes maar te zwijgen.
    Dat was vroeger toch wel anders. Ik herken Henk zijn reactie wel. Er is een tijd geweest, dat ik vrijwel elk voorjaar een bak met wat kikkerdril in de tuin had. Na verloop van tijd zette ik het spul dan uit in de vijver naast ons huis.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.