Landgoed De Slotplaats en het bos

Na de rondgang nabij het theehuis De Slotplaats wandelden we verder. We kwamen uit bij het bos.

Ons oog viel al snel op een bijzonder ornament wat midden op het pad is gesitueerd. Het is de Burmaniazuil. De ronde natuurstenen zuil op het voetstuk met leeuwenkop staat plaatselijk bekend als Poppestien. ‘Poppe’ is Fries voor baby. De legende gaat dat wanneer de loden haan kraait, de onderste steen kantelt en de vader zijn pasgeboren baby onder de steen vandaan kan halen. Bron is deze site.

In het bos staan reuzen van bomen. Sommige bomen staan er al sinds 1730. Ze zijn indrukwekkend hoog, als je daar loopt kijk je vanzelf naar boven. Velen genoten met ons van dat mooie bos. ‘Honden, mits aangelijnd mogen mee’, staat er op het bordje bij de ingang. Deze mooie viervoeter en zijn of haar baasjes vonden het allemaal wel best…

Tijdens onze wandeling troffen we ook een aantal dode bomen. Op die oude bomen heb ik mij een tijdje uitgeleefd. Heel mooi om te zien hoe dode bomen in beslag worden genomen door insecten, zwammen en andere schimmels.

Op een mooie en wellicht zonnige dag is het zeker de moeite waard om deze locatie nog een keer te bezoeken. Het zou mooi zijn om bijvoorbeeld de zonnewijzer nog een keer te zien en te fotograferen als het zonnetje erop schijnt.

12 thoughts on “Landgoed De Slotplaats en het bos

 1. Inderdaad jullie moeten nog eens terug bij mooi weer. Je hebt je heel mooi uitgeleefd op die dode bomen. Ze zitten vol met van alles…
  Luguber dat ornament, wens het de vaders niet toe. Hopelijk kunnen ze hun babies elders halen 😀. Prachtige hoge bomen.

  Liked by 1 person

 2. Een goede reden om nog eens terug te keren dus…. Inderdaad een mooi bos en bedankt voor het meegeven van de link over de legende van Poppestien. Heel oude bomen betekent ook dat er enkele hun langzame dood tegemoet gaan – wat voor jou dan weer mooie beelden opleverde.

  Liked by 1 person

  • Ik las op een site over een aantal plekjes die het bezoeken wellicht waard zijn.
   Jan en ik zijn daar in een ver verleden al eens samen geweest, maar ik heb er geen actieve herinnering aan. Vandaar dat we nog maar een keer gaan. 😃

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.