Sperwer

En als je dan veel vogels in de tuin hebt dan kan het niet anders dan dat er gasten langskomen met ‘verkeerde’ bedoelingen. En zo gebeurde het dat er een sperwer een kijkje kwam nemen bij een van de voederplaatsen. Mijn man zag de sperwer voor het raam langs vliegen. De sperwer landde op de grond naast het voederhuisje. De sperwer kwam er al snel achter dat daar niets viel te halen en ging vervolgens op de coniferenhaag zitten naast het voederhuisje. Mijn fotomaatje, Jan was bij ons op bezoek. Vanwege rugklachten zou er van een fotokuier niets komen dus hebben we er een ziekenbezoek van gemaakt. Zowel Jan als ik hadden de camera binnen handbereik. We begonnen vanachter het raam driftig met fotograferen. Op onderstaande foto is de weerspiegeling in het raam te zien. Bij het verder inzoomen viel dat probleem weg.

Even leek het erop dat de sperwer achter de coniferenhaag zou verdwijnen, maar dat gebeurde gelukkig niet. Vanaf de coniferenhaag hield hij de omgeving goed in de gaten. Even later ging hij naar de andere kant van het voederhuisje om te kijken of daar nog vogeltjes waren. De vogeltjes waren natuurlijk al lang gevlogen. Het volgende moment koos de sperwer een hogere uitkijkpost en streek neer in de appelboom. Als laatste koos de sperwer ons hek als plekje om naar vogeltjes te speuren. Omdat ik niet op de goede plek in de woonkamer stond heb ik daar geen foto’s van kunnen maken. Jan had meer geluk en die foto’s kun je op zijn weblog bewonderen. Bijzonder om te zien hoe de kleur verschilt tussen de sperwer op de haag of in de boom.

Met dank aan mijn man die de sperwer als eerste ontdekte! Het gebeurt wel vaker dat een sperwer zich in onze tuin laat zien. De laatste keer was op 4 mei in 2021. Toen had een sperwer een prooi bemachtigd. Klik hier voor die serie inclusief een filmpje.

21 thoughts on “Sperwer

 1. Hallo Jetske eerst hier ook mijn beterschap wensen voor jou want ik las het daar en had ook de mooie serie van Jan al gezien en kwam ook even bij jou kijken. En ook deze serie is echt supermooi. Echt een mooie waarneming in eigen tuin wat je zeker niet vaak ziet. Wens je nogmaals een spoedig herstel toe.

  Liked by 1 person

 2. Prachtige sperwer foto’s, maar toch is mijn favoriet die in de boom zit, mij lijken de kleuren van die beter te kloppen. Heb net nog eens vergeleken met die van Jan, en daar zijn de veren ook bruiner. Eigenaardig genoeg lijkt die bij jou in de haag eerder grijs of grijsbruin. Probleem met de WB misschien ? Hoe dan ook, allemaal prachtig . Beterschap nog !

  Liked by 1 person

   • Goedemorgen,
    ik ben je link gevolgd – prachtige foto’s ! En dan ben ik een zoektocht begonnen. Eerst in mijn eigen archief, want ik heb ook eens een sperwer in de tuin gehad. De fotos die ik toen op internet heb gezet waren ook bruin, maar de originele (toen nog) Pentax raw’s waren eerder grijs-bruin. Dan een zoektocht op internet. Op onze nationale site van natuurpunt staat dat de bovendelen van de sperwer leigrijs zijn ! Dus, de foto’s van jouw sperwer in de haag zijn de juiste kleuren ! Dit zou een vrouwtje zijn en die op je vorige serie mogelijk een mannetje wegens de oranje-rode band aan de onderzijde van zijn kop, al zou normaal de hele onderkant zo moeten zijn.
    Hoe dan ook, een sperwer is leigrijs, dus jouw foto’s kloppen perfect !
    En die in de boom, wel ik denk dat daar door het tegenlicht de foto misschien anders is uitgekomen.
    Fijne dag nog !

    Liked by 1 person

 3. Wat een buitenkans om de sperwer te kunnen fotograferen, mooi gelukt hoor! Het kleurverschil zou wel iets te maken kunnen hebben met de richting van het licht en door het raam fotograferen icm de plek waar de vogel zat. Zit er coating (HR++) op het glas b.v..

  Liked by 1 person

 4. Mooie serie, Jetske, maar ik had eerlijk gezegd ook niet anders verwacht natuurlijk.
  Maar die kleur van de sperwer, daar zat ik eigenlijk meteen al wat mee. Hij was bruiner dan de gemiddelde sperwer die ik tot dus ver heb gezien en gefotografeerd. En dat komt op mijn foto’s nog beter uit dan op de jouwe. Ook de sperwer die ik in maart 2012 in onze tuin heb gefotografeerd was veel grijzer: https://ap.lc/uB4aV
  Hoe dan ook, ik ben blij met toch wel tamelijk unieke serie die het opleverde.

  Liked by 1 person

  • Het buitenkansje heeft ons beiden mooie series opgeleverd en dat is het belangrijkste.
   Marc heeft een onderzoek gedaan wat betreft het verschil in kleur. Zie ook zijn uitgebreide reactie. Hieronder staat één zin uit die reactie:
   ‘Dus, de foto’s van jouw sperwer in de haag zijn de juiste kleuren !’

   Liked by 1 person

   • Ik had Marc zijn reactie al gelezen, en ik ben het daar ook wel mee eens, maar het blijft bijzonder. Ik vond n.l. op dat moment al dat hij bruiner was dan normaal. Daarom vroeg ik je na afloop van de sessie ook: “was dat nou een sperwer of niet?”
    Laten we het er maar op houden dat het een sperwer was met een bijzonder jasje. Ik ben er in ieder geval nog steeds blij mee!

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.