Oranjewoud

Met de fotografiegroep van de kerk gingen we op een zonnige dag naar Oranjewoud. Oranjewoud ligt ten oosten van Heerenveen. Zie Google Maps.

De historie van Oranjewoud begint in 1676. Albertine Agnes, prinses van Oranje en weduwe van de Friese stadhoude Willem Frederik, kocht in dat jaar in de omgeving van Oudeschoot het landgoed Sickingastate. Ze sticht er het buitenverblijf ‘Op ‘t Woud’ met tuinen, plantsoenen, vijvers, wandelpaden, rijwegen en een oranjerie.

Het voert te ver om de hele geschiedenis hier te gaan beschrijven. Op internet vond ik een interessante site waarin je alles kunt lezen over de rijke historie van dit gebied.

Na een mooie wandeling eindigden we bij hotel Tjaarda. Daar was volop bedrijvigheid vanwege een officiële opening van een nieuwe zaal. Gelukkig konden wij de plechtigheid omzeilen en wat lekker nuttigen op het terras. het duurde niet lang of er streek een koolmees neer op een tak boven onze tafel. Die wachtte vast op de kruimels…

Morgen neem ik jullie nog één keer mee naar Oranjewoud en dan naar de Overtuin.

19 thoughts on “Oranjewoud

  1. Een mooie omgeving met parkachtige optrekjes. Leuk dat behalve de koolmees ook de boomklever even kwam buurten op het terras.
    Ik heb mezelf ooit ten doel gesteld om de Belvédère nog eens helemaal te beklimmen, maar dat zal er wel niet meer van komen, vrees ik.

    Liked by 1 person

  2. Wat een prachtig landgoed, wat een omgeving, schitterend! Leuk om met de fotoclub heen te gaan, gaan jullie dan later elkaars foto’s bekijken?
    ps. de zwartkop klinkt naar mijn idee naar een merel dan dan wat drukker.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.