Parende ringslangen

Afgelopen maandag was het prachtig weer. Ik besloot om weer naar de Delleboersterheide te gaan. Misschien zou ik weer ringslangen te zien krijgen. Tijdens de wandeling daar naartoe kwam ik een vrouw tegen die me vertelde dat er ringslangen lagen te paren. Ook vertelde ze aan welke kant ze lagen. En inderdaad vlak naast de vlonder lag in het struweel een kluwen slangen. Een fascinerend gezicht.

Bij ringslangen is paren een groepsgebeuren. De mannetjesslangen strengelen zich met zijn allen om het vrouwtje heen in de hoop met haar te kunnen paren. Ondanks de soms massale aanwezigheid van opgewonden mannetjes bepaalt het vrouwtje uiteindelijk zelf met welk mannetje ze daadwerkelijk paart. Het vrouwtje is over het algemeen een stuk groter dan de mannelijke soortgenoten. Het was lastig te zien hoeveel slangen er nu precies lagen. Soms kwam er een slang bij en even later verliet een andere slang de groep. Op het hoogtepunt telde ik vijf slangenkoppen.

Aan de andere kant van de vlonder lag een slang te zonnen. Toen de slang de kop optilde kon ik deze goed in beeld brengen. Ongeveer een meter van de slang ging een kikker in zitten. De kikker zat ‘verscholen’ achter een paar stengels. De kikker koos wel een gevaarlijk plekje, want ringslangen eten voornamelijk kikkers, padden en salamanders maar soms ook visjes, muizen en hagedissen. Op deze site kun je zien hoe een ringslang een pad verorbert. Het was wel sneu voor de kikker geweest, maar voor de fotoserie had de ringslang de kikker best mogen opeten…

Om een beter beeld te geven van de parende ringslangen heb ik meerdere filmpjes gemaakt. Deze heb ik aaneengesmeed tot één filmpje van ruim 4 minuten. Het begon eerst nog rustig, maar gaandeweg ging het er steeds heftiger aan toe…

12 thoughts on “Parende ringslangen

  1. Van unieke beelden gesproken Jetske, hier heb je er ook zeker wel hoor ! Hoe knap is dit. Je moet ze natuurlijk eerst wel vinden en dan nog net als dit groepsgebeuren plaatsvindt. Die tip was dus meer dan welkom. De videobeelden zijn ook heel mooi hoor maar de fotoreeks was ook genieten. Puik werk !

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.