Bonte vliegenvanger nestelt in onze tuin

Vorige week zag ik een ´anders dan anders´ vogeltje in onze achtertuin. Al snel had ik door dat het een bonte vliegenvanger was. Een dag later stond ik voor het raam naar de achtertuin te kijken. Toen zag ik het vogeltje met nestmateriaal naar een van de vele nestkastjes vliegen. Dat was een grote verrassing. Met de camera en het zoomobjectief heb ik mij verdekt opgesteld in de tuin en daar is deze serie uit voortgekomen.

Meerdere jaren verkende een bonte vliegenvanger een van de nestkastjes, maar tot het bouwen van een nestje in een kastje is het nooit gekomen. Dit jaar lijkt daar verandering in te komen…

De mannetjes van de bonte vliegenvanger hebben regelmatig twee vrouwtjes. Ze krijgen dit voor elkaar door na de paring met het eerste vrouwtje honderden meters verderop weer te gaan zingen om een tweede vrouwtje aan te trekken. Voor de zogenaamde ‘bijvrouwtjes’ is dit nadelig, Bij hen vliegen 20 % minder jongen uit dan bij het eerste vrouwtje. Het fenomeen dat een mannetje meerdere vrouwtjes heeft heet polygynie. Poly = veel en gunè = vrouwen. De Nederlandse term luidt ‘veelwijverij’.

11 thoughts on “Bonte vliegenvanger nestelt in onze tuin

  1. Hoe leuk is dat Jetske, eindelijk durfden ze het dan toch aan om jouw nestkastje als kraamkliniek te kiezen. Dat worden nog spannende tijden. De eerste beelden zijn alvast veelbelovend. Zelf heb ik een beetje gelijkaardig nieuws te melden maar dat lees je weldra 😉

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.