Specht roffelt op het nestkastje

Mijn eega vertelde vorige week dat hij een paar keer de specht heel duidelijk had horen roffelen in onze achtertuin. Hij had gekeken waar de specht zat maar ontdekte hem niet. Op een namiddag liep ik met de Nikon-camera door de tuin. In een flits zag ik de specht landden op het nestkastje boven ons tuinhuisje. Snel richtte ik mijn camera op de specht. Ik stond op grote afstand en enigszins verdekt opgesteld.

Het geroffel van de specht op het holle nestkastje klonk vele malen harder dan het geroffel op een boomstam. Op het moment dat ik onderstaande foto nam was de specht net aan het roffelen en reken maar dat dat met geweld gaat. De foto is door die beweging wat onscherp geworden, maar dat vind ik juist treffend.

Een specht kan wel acht tot tien keer per seconde met zijn hoofd tegen een boom aan tikken. Een specht doet dit om drie redenen, of om voedsel te zoeken, of om een nestholte te maken of om met soortgenoten te communiceren.

De kop van de specht is goed aangepast om mee te kloppen.  De onderzoekers ontdekten vier belangrijke onderdelen die de spechtenkop zijn bijzondere eigenschappen geven. De snavel is zeer sterk maar elastisch. Tussen de snavel en de hersenen van de specht zit een laag poreus bot. Deze koraalachtige laag absorbeert lage-frequentie-trillingen, waardoor deze niet doordringen tot de hersenen. Onder aan de tong van de specht zit een elastische ondersteuning, die doorloopt over de hele schedel. Dit tongbeen verdeelt de klap gelijkmatig over de hele schedel. Tussen de schedel en de hersenen zit een zeer dunne laag hersenvocht, waardoor er minder trillingen worden doorgegeven van de schedel naar de hersenen. Bron is deze site

In eerdere publicaties lees je dat ze daar door hun speciale bouw geen hersenschade overhouden aan dit geroffel, maar dat klopt niet helemaal. Weliswaar is een specht gebouwd op het incasseren van klappen, maar gek genoeg was eventuele hersenschade bij spechten nooit onderzocht. Tot voor kort, toen een neurobioloog en een anatoom van de Universiteit van Boston dode spechten opensneden en in hun kopjes opgehoopte eiwitten aantroffen van een type dat bij mensen een teken van hersenbeschadiging is. Als een mens veel klappen op zijn kop krijgt, maakt hij ook zulke eiwitten aan. Andere vogels hadden die eiwitten niet onder hun schedel, alleen spechten. Het zou kunnen dat de eiwitten bij spechten niet op beschadiging van de hersenen wijzen, maar dat ze de hersenen juist beschermen. Bron is deze site.

Na een aantal minuten hield de specht het voor gezien en kroop langs de stam naar boven om vervolgens uit het zicht te verdwijnen.

Het is nu wel handig dat ik een aantal logjes in concept klaar heb staan. Vanwege gezondheidsklachten moest ik me vandaag ziek melden. Ik had het logje ingesteld op time-publish. Dat werkt mooi bij WordPress. 

8 thoughts on “Specht roffelt op het nestkastje

 1. Mooi logje weer, Jetske. Ik twijfel tussen de derde en de laatste foto. Jammer dat je geen filmpje hebt gemaakt om dat kenmerkende geroffel even te laten horen.
  Leuke weetjes ook. Voetballers die veelvuldig koppen zullen denkelijk vergelijkbare hersenschade hebben. In dat opzicht loop ik in elk geval geen risico. 🙂
  Beterschap, pas op jezelf! ♥

  Liked by 1 person

 2. Ja boksers en voetballers lopen schade op aan hun hoofd door slagen te incasseren of door een bal te koppen. Al ooit een aanzetten de voetbal tegen je wang gekregen? Een basketbal op je hoofd die van verder dan de middellijn gegooid wordt? Een basketbal op de brug van je neus? Of een funkende basketballer boven op jou? Geloof me op die momenten zie je sterren en wat je voelt kunnen je niet vertellen. Ik hoop dus dat die mooie spechten een goede beschermlaag hebben voor hun prachtige koppen. Was die nu niet tevreden met het gat in het kastje of moest er nog eentje bij? Een prachtige vogel en wat een beweging!
  Jetske goed op jezelf passen hé maar dat is natuurlijk niet simpel in een ziekenhuis. Ik was er een hele dag en vond het akelig…. Een hele dag met masker, twee mensen op een kamer die geen 1.5 m van mekaar liggen en dan hetzelfde toilet gebruiken waar ik minstens 2 u aan één stuk heb opgezeten…En in de operatiekamer wist ik al helemaal niet wat er gebeurde. Bibike lag te Madden en werd pas na 2 u wakker. Slim gedaan, konden er lekker geen problemen met mij hebben. Maar nee, het is heel moeilijk werken. Goed uitzieken en hopelijk niets erg onder de ledematen!

  Liked by 1 person

 3. Jeetje, nooit bij stil gestaan ook, over de specht en zijn geroffel elke keer, je gaat er toch vanuit dat de natuur dat zelf regelt allemaal… Ik ben een hoop wijzer in elk geval, alleen je laatste regels vind ik een stuk minder 😦

  Zorg goed voor jezelf Jetskte, en heel veel beterschap!

  X

  Liked by 1 person

 4. Zag pas een filmpje van zo’n grotere opening in een boom makende specht.
  Dat gaat behoorlijk te keer de stukjes hout vliegen dan in het rond.
  <ooie foto van deze specht, die hier waarschijnlijk op zoek was naar insecten.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.