Op weg naar de Grote Oren (2)

Vandaag vervolg ik de tocht naar de Grote Oren. Jan had voor vertrek verteld dat hij die dag niet veel kracht in de benen had. Het griezelde mij dan ook toe dat hij zo dicht naast de sloot ging staan…

We richten onze blik weer op de Grote Oren in het vlakke Friese land. We reden als het ware met een grote boog om het satellietstation heen. We maakten diverse stops om de Grote Oren vanaf een afstand vast te leggen. Het gebied rond dit station is verkeersluw gemaakt. Vele landweggetjes lopen dood of gaan over in een fietspad.

De NSO, die nu is opgegaan in de Joint Sigint Cyber Unit (JSCU), heeft in Nederland twee stations om draad- en kabelloze communicatie te onderscheppen in grote delen van de wereld, met name daar waar terreurgroepen actief zijn. Het gaat om Burum en Eibergen. In Burum wordt sinds 2005 satellietverkeer (telefoongesprekken, sms’jes) opgevangen. Hiervoor zijn extra schotelantennes geplaatst. In Eibergen wordt sinds 2007 radioverkeer onderschept.

De antennes verzamelen metadata. Data over data. Het gaat om miljoenen communicatiegegevens, waaruit kan blijken wie er precies met wie communiceert. Maar ook hoe lang vijandige telefoongesprekken duren. Of hoe de gesprekken nou eigenlijk klinken. Is de toon bijvoorbeeld kalm of paniekerig. Na analyse van al deze informatie zijn er wellicht trends te ontdekken en conclusies te trekken, bijvoorbeeld over wie (of beter: welke telefoon) zich waar bevindt. En op basis daarvan worden door Nederland, Amerika en andere bondgenoten aanvallen uitgevoerd, onder meer met drones.

Niet alle opgestelde schotels zijn van defensie. Defensie en heeft daar tussen de vijftien en twintig schotels staan. KPN is eigenaar van de rest, maar heeft dat verhuurd aan Inmarsat. Op zijn beurt heeft Inmarsat weer een deel onderverhuurd aan Castor Networks.

Inmarsat is opgericht in 1979 door de Britse International Maritime Organization. Doel was om schepen constant in verbinding te laten staan met de kustwacht. Inmiddels levert het bedrijf ook communicatiediensten in rampgebieden aan instanties als Artsen zonder Grenzen.

Inmarsat heeft acht schotels staan op het terrein. Castor Networks, dat diensten levert aan de mijnindustrie, energiebedrijven (zoals Gazprom) en niet-gouvernementele organisaties (zoals Cordaid), heeft in Burum veertien antennes staan.

Wordt vervolgd. 

 

14 thoughts on “Op weg naar de Grote Oren (2)

 1. Het klinkt heel geruststellend dat er bij onze noorderburen scherp wordt toegehoord en gewaakt over de wereldveiligheid. Als mens sta je er natuurlijk niet dagelijks bij stil wat er allemaal bij komt kijken maar met die oren in jullie (bijna) achtertuin, ervaar je dat heel anders. Bedankt voor de uitvoerige info en laat ons hopen dat alles daar nog lang in de lucht blijft. Geniet nog van jullie weekend.

  Liked by 1 person

 2. Pingback: Op weg naar de Grote Oren (3) | Schrijven met Licht

 3. Oeps … foutje … de bovenstaande reactie was eigenlijk voor Klaproos bedoeld. Maar ik waardeer jouw zorg omtrent mij en mijn gedrag natuurlijk niet minder, Jetske. 🙂
  Met uitzondering van de eerste en de derde lijken je foto’s toch wel erg veel op de mijne ditmaal. Maar er waren ook niet zo gek veel mogelijkheden om alternatieve standpunten te kiezen. Je hebt wel een gedegen stuk werk geleverd met het inhoudelijke verhaal achter ‘de Grutte Earen.’ Hulde daarvoor!

  Liked by 1 person

 4. En dan te bedenken dat de radio ontvangst in de auto gewoonweg k uhhhhhhhhhhhhhh thee is hier n Friesland en omstreken… veel geruis, echt, daar ergeren wij ons aan, te weten dat dit gewoon in de buurt staat, oa. ook al is dit voor andere doeleinden bedoeld.

  x

  Liked by 1 person

 5. Pingback: Het Grote Oor, kauwen en een torenvalk | Schrijven met Licht

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.