Op weg naar de Grote Oren (3)

Willy schreef in een reactie op deze post : ‘Als ik het goed heb, staan ​​deze schotelantennes de ontwikkeling van het 5G netwerk in de weg of vergis ik me nu?’

Willy heeft het inderdaad bij het goede eind. Volgens de berichtgeving moeten deze schotels uit het Friese Burum verdwijnen. Jan stelde daarom voor om ze te fotograferen voordat ze daadwerkelijk zijn verplaatst… 

Tijdens het verdiepen in dit onderwerp kwam ik erachter dat de schotels niet op korte termijn worden verplaatst. De eerste berichten die ik over dit onderwerp op internet tegenkwam zijn van eind 2018. Volgens Ank Bijleveld, minister van Defensie is het streven is dat uiterlijk in september 2022 de satellietschotels van de inlichtingendiensten AIVD en MIVD zijn verdwenen uit Burum…

De schotels maken gebruik van de 3,5 GHz-frequentieband, dezelfde die internationaal is de meest geschikte band voor 5G. De satellietschotels luisteren verstrooiing in horizontale richting van de verticale satelliet-grondstationcommunicatie af. Daarvoor moet het echter heel stil zijn, anders horen de schotels niets. 5G-netwerken zorgen echter voor veel lawaai, waardoor een afluisteren vrijwel niet meer mogelijk is. Dat heeft er al voor gezorgd dat de veiling van de frequenties in Nederland bijna drie jaar zijn vertraagd.

Een oplossing zou zijn dat er vijftig kilometer rond Burum geen 5G komt. Maar in dat geval moeten onder meer Assen, Groningen en Leeuwarden het permanent zonder snel mobiel internet stellen. Ook zou Duitsland dan in delen van de grensstreek geen 5G mogen introduceren. Dat veroordeelt deze gebieden tot een permanente achterstand op de rest van het land, en is dus voor het kabinet geen optie.

Het civiele deel van het satellietpark – ruim twintig schotels – is grotendeels in handen van Inmarsat en kan in principe blijven staan. Inmarsat verzorgt onder meer de communicatie voor de scheepvaart en de luchtvaart. Dat verkeer moet wel verhuizen naar een andere band. Het kabinet wil de complete 3,5Ghz-band in een openbare veiling gooien. Telecomaanbieders kunnen vervolgens delen kopen voor de invoering van hun eigen 5G. 

Hoewel de nieuwe locatie niet bekend is, kan Toon Norp, Senior Business Consultant Network Technology bij TNO, wel aangeven aan welke voorwaarden een ideale nieuwe locatie zou moeten voldoen. “Om te beginnen moet het een gebied zijn, waar heel weinig mensen wonen. Goed afgelegen dus. Daarbij zou het handig zijn om richting het zuiden te gaan. De satellieten die afgeluisterd worden zijn geostationaire schotels die boven de evenaar hangen. Hoe dichter je daarbij bent, hoe beter je ze kunt afluisteren. Want sta je er recht onder, dan kun je de schotel recht omhoog richten. Het voordeel daarvan is dat je dan zo min mogelijk andere signalen opvangt. Hoe verder je er vanaf staat, hoe meer je naar de grond moet richten. “

Het kabinet heeft voor deze operatie een speciale gezant met ervaring binnen de inlichtingenwereld aangesteld. Die moet bij bevriende geheime diensten peilen of Nederland het afluisterpark naar hen mag verplaatsen. Het beste moet dat resulteren in een bereidwillig gastland dat alles via een verdrag netjes wil regelen. Daar zullen allerlei vervelende ‘politieke en juridische compromissen’ bij komen kijken.

Bron: de site van AG Connect, Leeuwarder Courant en Trouw.

 

13 thoughts on “Op weg naar de Grote Oren (3)

 1. Aan een 5G netwerk zijn we hier nog niet aan toe….Jetske

  Een provider heeft wel plaatselijk zijn netwerk aangepast en 5G toestellen zijn wel op de markt, maar ook daar kan je niet aan de vooropgestelde snelheden werken….

  De stralingsnormen zijn in het federale België de bevoegdheden van de gewesten, de huidige Vlaamse, Brusselse en Waalse normen zouden veel strenger zijn dan deze die andere landen worden toegelaten…

  Aan een veilig is men hier nog niet aan toe….

  Prettige avond

  Liked by 1 person

 2. Amai wat een verhuizing voor de uitbreiding naar 5 G. Ben van al die technologie niet zo op de hoogte. Weet dat ik 4 G gebruik maar hoe dat werkt dat snap ik niet. Iemand zou mij dat eens persoonlijk moeten uitleggen 🙂 . Het landschap zal ook wijzigen. Goed dat jullie het gefotografeerd hebben. Blijft er tenminste nog een herinnering. Mooie reportage en wat een top-uitleg!

  Liked by 1 person

 3. vreselijk Jetske, je zult daar toch de hele dag maar tegen aan moeten kijken zeg…..
  wel een beleving om ze eens van zó dichtbij te kunnen zien hé…

  voor mij is 4 g nog prima hoor, ik hoef zo snel niet meer 🙂

  Liked by 1 person

 4. Mooi en knap logje weer.
  Er wordt hierboven nogal gemopperd over horizonvervuiling m.b.t. dit schotelpark. Zelf heb ik dat nooit zo gezien. Niet dat ik er graag eentje bij de overburen in de tuin zou zien staan, maar ik ken wel veel ergere vormen van horizonvervuiling. Wat te denken van alle zware en chemische industrie in het westen van ons land, van hoogbouwwoningen en -kantoren of van de lichtvervuiling van kassen en steden. Nee, dan zie ik dit toch als een stille verrijking van het vlakke landschap rondom.

  Liked by 1 person

 5. Ze vallen amper op die schotels, ik vind de foto’s prachtig, maar ja.. zodra je het in beeld gaat brengen zoals hier, dan zien mensen het ineens, terwijl als je er voorbij rijdt, het amper ziet. hahaha maar goed, het 5G gebeuren is een ander verhaal, ik vind het onzinnig! Klaar, punt.. nog sneller, why… nog meer geld, wat harder nodig is voor andere zaken… wat het moet kosten allemaal.. maar goed, dat ben ik… Zoals ik al eerder zei… zoals het er nu voor staat, kunnen we in de auto niet eens normaal radio 1, 2 of 3 ontvangen zonder geruis, of zelfs helemaal niet te vinden, en die stomme omroepen uit de buurt wel… regionaal… die vinden we wel ja… vroeger was dat wel anders, laten we dat eerst weer eens normaal maken.

  x

  Liked by 1 person

 6. Pingback: Het Grote Oor, kauwen en een torenvalk | Schrijven met Licht

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.