De Deelen, rust roest

Over de weg in De Deelen staat een lopende band constructie. Deze constructie werd gebruikt om gewonnen veen uit De Deelen af te voeren. Jan vertelde dat er sinds kort geen veen meer uit het gebied wordt gewonnen. De constructie is dus buiten gebruik. Voordat het geheel wordt opgeruimd wilde Jan er een fotoserie van maken.

Jan en ik hebben ons daar met de camera’s dus heerlijk uitgeleefd…

Theun de Leeuw was de laatste commerciële veengraver. Het veen dat werd afgegraven werd gebruikt als grondstof voor potgrond. In mei van dit jaar vervoerde hij zijn laatste vracht met veen. In dit artikel met filmpje van Omrop Fryslân kun je er alles over lezen en horen.

Op deze kaart van Google Maps kun je goed zien dat hier in het verleden veel turf en veen is gewonnen.

Rust roest…

Op YouTube vond ik een filmpje waarin met animatiebeelden en historische beelden wordt uitgelegd hoe dat turfsteken vroeger in zijn werk ging. Als voorbeeld wordt de provincie Drenthe gebruikt, maar voor de andere provincies is het niet anders geweest.

12 thoughts on “De Deelen, rust roest

  • Mijn vader is ook nog turfgraver geweest. Ik ken mijn hele leven al petgaten en legakkers. Ook historische beelden heb ik wel gezien, maar de animatie maakt mooi duidelijk hoe het gehele proces in z’n werk ging.
   Fijne avond!

   Like

  • Het klopt inderdaad dat ik aan het begin aan de waterkant stond en jij aan het einde van de rondgang.
   Verder heb ik wel wat ‘gesmokkeld’ wat betreft de volgorde. Ik heb de foto’s die naar mijn idee bij elkaar horen bij elkaar geplaatst. Een paar foto’s die ik aan het einde maakte heb ik dus vooraan geplaatst.

   Liked by 1 person

 1. Dit is leuk qua onderwerp voor een reportage, dat is uitstekend gelukt. Mijn verwondering is altijd dat het kennelijk de moeite niet waard is om het fatsoenlijk op te ruimen, de machines zijn toch op slag geen geld meer waard? Hopelijk oordeel ik te vroeg. Maar jullie hebben er in ieder geval plezier aan beleefd om dit in kaart te brengen, da’s ook wat waard. Het is wel grappig om te zien dat de natuur zich er weinig van aantrekt, het plantje tussen de rupsband spreekt boekdelen.

  Liked by 1 person

  • De eigenaar van de machines is bekend althans ik ga er vanuit dat het de laatste veengraver is. Het lijkt me dat Staatsbosbeheer dit niet zo accepteert.
   De natuur heeft er heel snel bezit van genomen.
   Ik houd je op de hoogte hoe het afloopt.

   Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.