Schotse hooglanders in Vossenberg

Onlangs maakte ik een fietstocht door landgoed Vossenberg in Drenthe. Om daar te komen bond ik mijn fiets op de fietsendrager. Mijn auto parkeerde ik bij de Homanbrug, zie Google Maps.

Vandaar fietste ik langs het kanaal naar het zuiden. Halverwege die route bevindt zich een stroompje. Ik had gehoopt daar de weidebeekjuffer te vinden, maar dat is niet gelukt. Wel fotografeerde ik daar de vliegende keizerlibel.

Vanaf dit punt ben ik weer teruggefietst richting de auto. Vanaf de brug heb ik het fietspad genomen naar het noorden. Dat was voor mij een onontdekt stukje. Halverwege die route kwam ik uit bij een wandelpad die volgens het bordje leidde naar Schotse hooglanders.

Na een mooie wandeling kwam ik uit bij een ven waar twee Schotse hooglanders tot aan hun buik in het water stonden.

Achter het ven stond een moeder met haar jong. Met name de moeder stond mij aandachtig te observeren. Ik was blij dat ik op grote afstand stond.

Vader Schot zag er helemaal indrukwekkend uit.

Na een tijdje liep de moeder het water in.

Ze ging drinken.

De foto’s zijn genomen met de Nikon bridgecamera met 60x zoom.

13 thoughts on “Schotse hooglanders in Vossenberg

 1. Wat een leuke serie. De Schotse hooglanders zien er altijd indrukwekkend uit, dat komt mooi tot uiting in je serie. Bij ons in de N-H duinen lopen ze ook vrij rond, maar zonder de mannen. Wel eens ervaren dat de moeder haar jong scherp in de gaten hield, kom niet dichterbij mijn kind uitstralend.

  Liked by 1 person

 2. Mooi zijn die hooglanders, precies zoals ik ze me herinner uit Schotland, op een warme dag lekker met de poten in een loch.
  Weidebeekjuffers zie ik vaak bij het bruggetje over de Drentsche Aa bij Schipborg. (Johannes Hovenkampbrug) Altijd een wonderlijk gezicht, die tere blauwe fladderaars.

  Liked by 1 person

  • Leuk dat je dat schrijft. Een paar dagen geleden maakte ik een fietstocht door nationaal park Drentsche Aa. In Schipborg zag en fotografeerde ik de weidebeekjuffers en wat verderop in Oudemolen. Die series komen over een paar dagen op mijn weblog.
   Ook gezellig dat je hier komt ‘buurten’.

   Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.