De visdief in de aanval

Terwijl ik op de de Waddendijk bij Lauwersoog te genieten van het uitzicht en met het fotograferen van de steenlopers vloog er regelmatig een visdief over. De visdief bracht dit lekkere maaltje vast naar de jongen, maar waar deze zaten heb ik niet kunnen ontdekken.

Terwijl ik daar stond werd ik op een gegeven moment belaagd door visdieven.

Met veel herrie kwam de visdief aanvliegen en scheerde dan vlak boven mijn hoofd. Dat was best een rare gewaarwording

Ik had verhalen gehoord van buizerds en eksters die mensen werkelijk aanvallen en wist dus niet wat deze visdieven van plan waren. Deze visdieven vlogen echter niet lager dan een meter boven mijn hoofd.

Ik ben dus blijven staan en heb getracht de aanvallen op beeld vast te leggen.

Terwijl het ene peloton bezig was met de aanval ging de andere gewoon door met het verzamelen van voedsel.

Sluitertijd 1/2000, f/9, ISO 400, Shutter priority, brandpuntsafstand 235 mm.

Ik heb daar ter plekke nog wel even aan de film ‘The Birds’ gedacht.

15 thoughts on “De visdief in de aanval

 1. Mooie actiefoto’s, maatje, deze serie maakt je belofte van gisteren zeker waar wat mij betreft.
  Eigenlijk jammer dat we vaak maar moeten raden naar het wat en waarom als het om het doen en laten van dieren gaat. Dat overkwam mij laatst in de tuin ook. 🙂

  Liked by 1 person

  • Je ziet bij vogels wel vaak gedrag wat afleidt van jongen en/of een nest. Zo’n rechtstreekse aanval kende ik niet persoonlijk. Je hoort het wel vaker. Onlangs zag ik een bordje langs het Stieltjeskanaal. Daar stond op dat men moest oppassen voor een aanvallende buizerd. Ik sprak een bewoner en die zei dat de buizerd, ten tijde van jongen, voorbijgangers aanviel. Dat lijkt me echt geen pretje.

   Liked by 1 person

 2. Ik heb jaren vogels geteld hier bij de waterberging en in deze tijd van het jaar zijn er veel visdieven en kokmeeuwen met jongen. Het was echt heel vervelend hoe dicht ze over me vlogen, als ik dan stilstond hield het op maar zodra ik weer bewoog, kwamen ze weer. Volgens mij om hun jongen te beschermen.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.