Koninginnepage op herhaling

Voor de tweede keer in korte tijd reisde ik opnieuw naar bezoekerscentrum De Wieden. Deze keer had ik mijn fotomaatje meegenomen. In al die jaren dat we regelmatig samen op stap gaan proberen we zoveel mogelijk bijzondere onderwerpen en waarnemingen te delen. En zo gebeurde het dat Jan en ik naast een enorme vlinderstruik stonden en dat we ditmaal samen genoten van deze prachtige vlinder.

Een koninginnepage samen met een insect in vlucht.

De koninginnepage vliegt in twee generaties. De eerste is van eind april tot half juni en de tweede begin juli tot half september. In warme jaren vliegt er mogelijk een partiële derde generatie in oktober. De vlinders op onderstaande foto hadden hun meeste vlieguren wel gehad.

Ze zaten meestal bovenin de vlinderstruik.

Om de snelle vleugelslag te bevriezen moet je een hele korte sluitertijd hanteren. Maar met een sluitertijd van 1/250 zie je de beweging nog in de vleugels. Want fladderen kunnen ze wel.

De meeste foto’s die ik maakte waren met de blauwe lucht op de achtergrond. Bij onderstaande foto had ik groen als achtegrond. En ik moet zeggen dat vind ik zelf ook wel heel mooi.

Na de fotosessie bij de koninginnepage hebben we nog een kleine wandeling op het vlonderpad gemaakt. Daar zag ik een gezin in actie. Bij het bezoekerscentrum kunnen de kinderen een netje, een bakje en een determinatiekaart lenen. Met het netje scheppen ze over de bodem in het water. Daarna legen ze de buit in een bakje en kunnen ze met de kaart de vangst determineren. Het is heel leuk om te doen. En volgens mij vonden de volwassenen het nog leuker.

14 thoughts on “Koninginnepage op herhaling

  • Ik hoop het ook voor jullie. Je kunt ook op bezoek gaan bij de koninginnepage, bijvoorbeeld op doorreis van Noord-Holland naar de Achterhoek?
   Toen Jan en ik daar waren, was er ook een vrouw uit Noord-Holland speciaal voor deze vlinder.
   Een tijd geleden was er een vrouw uit Noord-Holland naar De Weerribbe gekomen speciaal voor de grote vuurvlinder.

   Like

 1. Mooie beelden, en de foto met de groene achtergrond is zeer aansprekend. Maar de blauwe achtergronden zijn ook prachtig, moeilijke keuze. De tweede foto heeft ook nog een leuk extra door de bij of hommel vliegend in beeld.

  Liked by 1 person

 2. Doordat ik vrij veel foto’s heb met de blauwe achtergrond vond ik die met de groene achtergrond wel ‘verfrissend’.
  Die vliegende insect erbij was een mooie bijvangst. We kunnen het op een (wilde) bij houden, dan is het altijd goed. 🙂

  Like

 3. Er zijn van die dingen waar je niet snel op uitgekeken raakt, dat geldt wat mij betreft voor vlinders in algemene zin, maar voor de koninginnepage geldt dat in het bijzonder. Met die groene achtergrond mag hij er zeker ook zijn. Ik heb bewust een paar deelseries met een verschillende achtergrond gemaakt.

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.