Schapenwolkjes en klokjesgentiaan

Op een mooie zomerse dag met schapenwolkjes maakte ik een fietstocht in het Dwingelderveld. Ik volgde het fietspad dwars over de heide. Op de achtergrond is de radiotelescoop van Dwingeloo te zien.

Het is een geliefd pad voor fietsers, wandelaars en sporters. Het is jammer dat het pad zo smal is, bij het passeren is het goed opletten geblazen.

Tijdens deze vakantie mocht ik een e-bike gebruiken van een kennis. Dat is mij zo goed bevallen dat ik zelf een e-bike heb aangeschaft. Het is wel een occasion. Ondanks dat het een e-bike is, is het een lichtgewicht fiets die eenvoudig op de fietsendrager is te tillen. Daarnaast is het ook prima fietsen zonder ondersteuning. Ook dat was één van mijn wensen.

Tijdens mijn fietstochten en wandelingen over het Dwingelderveld speurde ik met name naar klokjesgentiaan én het zeldzame gentiaanblauwtje.

Klokjesgentiaan is een plant van licht vochtige en licht zure schrale grond. Vroeger was deze plant redelijk algemeen, maar nu is het een bijzondere en zeldzame soort. Het Gentiaanblauwtje (Phengaris alcon) is de zeldzame vlinder welke eitjes afzet op klokjesgentiaan. De rupsen eten de bloemen op en laten zich daarna op de grond vallen om te wachten op een lift van een steekmier, zodat de rups zich kan verpoppen in het nest van deze mieren.

Vorig jaar is het mij wel gelukt om het gentiaanblauwtje te vinden en te fotograferen. Daarbij had ik een prachtige belevenis, de vlinder zette haar eitjes af op een klokjesgentiaan. Die fotoserie is hier te zien. Op onderstaande foto’s zijn de witte knopjes te zien. Dat zijn de eitjes van het gentiaanblauwtje.

De foto’s zijn gemaakt vanaf het pad en met een telelens.

18 thoughts on “Schapenwolkjes en klokjesgentiaan

 1. Eerst en vooral proficiat met je nieuwe aanwinst, die gaat je ongetwijfeld heel veel plezier doen beleven.
  Je blog van vorig jaar herinner ik me nog hoor. Het verhaal van deze blauwtjes is wel heel apart.
  Met het verdwijnen van de klokjesgentiaan zal het vinden van het gentiaanblauwtje er zeker niet eenvoudiger op worden… wat jammer.

  Liked by 1 person

 2. fantastisch jetske, wat ben je een bofkont dat je ze weer gevonden hebt, ik hoop dat het niet té druk wordt om dei gentiaan heen…. mensen doen zulke rare dingen voor een foto hé…

  genieten bij je, ik kan niet op alle blogs reageren het is té veel 🙂
  ik zou meteen weer aan vakantie toe zijn:-)hoop dat het goed met jou gaat en je hand het weer hélemaal naar behoren doet,

  Liked by 1 person

 3. gefeliciteerd met je nieuwe fiets, wens te veel plezier ermee.Bekend fietspad over de heide, is voor ons een ‘verplicht’ nummer als wij in Drenthe zijn. Kan best wel druk zijn ‘s zomers. De klokjesgentiaan heb ik in die omgeving ook wel gefotografeerd, maar nooit het gentiaanblauwtje helaas.

  Liked by 1 person

  • Gistermiddag fietste ik dit pad ook nog op en neer in de hoop de zeearend te zien en/of kraanvogels. Niets gezien. Even later hoorde ik dat iemand net daarvoor de zeearend had gezien bij de Davidsplassen. Lijkt me ook zo indrukwekkend.

   Like

 4. Fijne aankoop die e-bike, het kan je bereik met wat extra gemak weer net wat groter maken.
  Ook zonder het gentiaanblauwtje is de klokjesgentiaan op je foto’s het bekijken waard. De klokjesgentiaan op het heideveld aan de noordkant van het Weinterper Skar heb ik helaas al een paar jaar niet meer kunnen opzoeken. Maar gelukkig hebben we de foto’s nog.
  Fijne zondag.

  Liked by 1 person

 5. Zo’n E-bike is echt een uitkomst, je kunt net even wat meer en verder dan je anders misschien zou doen. Mooie foto’s weer en bijzonder de opnamen van vorig jaar van het gentiaanblauwtje, klasse !

  Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.