Het Suikerterrein en het Noorderlicht fotofestival

Wat vooraf ging…

Nadat mijn vriendin mij via de app de weg had gewezen wandelde ik met de fiets aan de hand verder naar achteren. Ik kwam langs een insectenhotel. Dit hotel kreeg de originele naam: ‘Holiday Inn Sect’.

Ik kwam uit bij dit hek. Ondanks het bordje wandelde ik toch verder. Ik zag namelijk in de verte iets staan wat leek op een fototentoonstelling.

Het Noorderlicht Internationaal Fotofestival 2021: The Makeable Mind is verspreid over 16 locaties. Een van die locaties is op het voormalig terrein van de Suikerunie. Dit gebied heet SuikerZijde. Zie deze site.

Aan studenten lens-based media wereldwijd werd de vraag gesteld om in één beeld te reageren op het thema ‘The Makeable Mind’, dat de relatie tussen visuele cultuur en en de beleving van de werkelijkheid verkent. Wat voelt voor jou nog als ‘de werkelijkheid’, vroeg men de studenten. Men ontving 145 inzendingen uit 41 landen. Zie deze site.

Een van de inzendingen is van mijn vriendin. Als student fotografie aan De Fotolocatie te Groningen heeft ze haar visie en beeld over Corona en de maatregelen, zoals de avondklok in beeld gebracht. ‘Het verschil in beleving van onze vrijheid. Onze gedachten en beleving zijn verschillend. Hoe maakbaar zijn we?’, schreef Alberta.

Tijdens mijn rondgang langs alle foto’s heb ik een foto gemaakt van deze zuil met op de achtergrond een trein. Ik koos voor een lange sluitertijd zodat de beweging in de trein te zien zou zijn.

Nadat ik een tijdje bezig was geweest met bovenstaand project keek ik achterom en zag toen deze lucht. Dat zag er wel heel dreigend uit. Men had ook voorspeld dat er aan het eind van de middag in het noorden van het land kans was op onweersbuien.

Het was wel jammer dat ik vanwege de dreiging van onweersbuien niet verder kon ronddwalen op het terrein. Ik heb nog lang niet alles gezien. Een bezoek is zeker voor herhaling vatbaar.

Vanwege de dreigende lucht besloot ik af te wijken van de geplande fietsknooppuntroute en fietste via de snelste route terug naar mijn auto die in Haren geparkeerd stond. Omdat de bui vanaf het noorden ons land binnentrok en ik naar het zuiden fietste is het mij gelukt om de bui voor te blijven.

11 thoughts on “Het Suikerterrein en het Noorderlicht fotofestival

 1. Bijzondere fototentoonstelling op een bijzondere locatie. Zeker een bezoek waard. De lange sluitertijd levert een mooi effect op, de afsluitende foto doet het heel goed in zw/w. Spijtig dat je ijlings moest vertrekken wegens de dreigende regen, maar wel een excuus om nog eens te gaan.

  Liked by 1 person

 2. Een fijne serie weer. Het terrein, de brug er naar toe, het insectenhotel, ze doen het allemaal prachtig onder die wolkenpartijen. Ik kan me voorstellen dat je op dat moment nog niet uitgekeken was, want dat terrein heeft meer te bieden dan die foto’s. Ik vraag me trouwens af of er niet wat teveel foto’s bijeen zijn gebracht. Het verhaal achter de foto’s lijkt me op deze manier wat verloren te gaan.

  Liked by 1 person

 3. Voor de spanning en de uitdaging om er naar toe te gaan, is misschien de spanning van de presentatie wat weg, maar dat vind ik geen probleem. Voor het verhaal en het overzicht is het prima en vind ik de opbouw in de verhalen hier naar toe juist mooi weergegeven.

  Het nodigt zo wie zo uit om er naar toe te gaan, want alleen door er te zijn en ‘te ruiken’ zelfs, ( prints ruiken!) en het lezen van de teksten, begrijp je pas dat wat de fotografen heeft bewogen de afgelopen periode om ‘de Makeable Mind’ weer te geven in één beeld. En dat is nog niet zo makkelijk.
  Inmiddels zijn er bewegwijzeringen in de vorm van Noorderlicht affiches-posters aangebracht om het voor iedere bezoeker iets makkelijker te maken. Afgelopen zaterdag waren een aantal studenten aanwezig en daarbij was de verbale uitleg in het Engels, het is per slot van rekening een Internationale student call over het maakproces en de gedachtegangen en achtergronden van de makers.

  Zo wie zo is het terrein een mooie bezienswaardigheid evenals als het Noorderlicht fotofestival in het geheel. Tot 3 oktober op diverse locaties in Groningen en a.s zaterdag 4 september start het ook op de Friese locaties en die kun je tot 31 oktober bezoeken. Een kijkje waard zou ik zeggen!
  https://www.noorderlicht.com/programma/noorderlicht-fotofestival-2021

  O ja, en ook betreffende de laatste zwart-wit foto ( heel sterk zo!) moet je horen als je er over heen fietst!

  Liked by 1 person

 4. Pingback: De slikwerker bij Zwarte Haan | Schrijven met Licht

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.