Schaapskooi ‘Achter ‘t zaant’

Vorige week bracht ik een bezoek aan schaapskooi: Achter ‘t zaant. Dat is Drents voor: achter het zand.

Ik was daar ruim voor 17.00 uur om de schaapskudde terug te zien komen bij de schaapskooi.

Het binnenkomen van de kudde geniet altijd volop belangstelling. Daar arriveerde de schaapsherder met haar kudde en haar honden. Door de zoomlens zag ik dat het schaapsherder Anja was met haar twee Hollandse Herders Finn en Sef. Anja liet de kudde nog een half uurtje grazen op het terrein in de buurt van de schaapskooi. De beide geiten maakten zich al snel los van de schaapskudde en gingen hun eigen weg.

De honden, Finn en Sef waren klaar met hun werk. Ze hadden hard gewerkt en waren moe. Terwijl de kudde rustig bleef grazen beantwoordde Anja vragen van de bezoekers.

Na een tijdje was het moment gekomen om de kudde bijeen te drijven. Normaal gesproken doet de herder dat samen met haar honden, maar in vakantietijd mogen de kinderen daarbij helpen. Voor de veiligheid bracht Anja eerst de honden naar de schuur. Finn wordt namelijk wat chagrijnig als hij moe is na een dag hard werken. Vervolgens maakte ze eerst samen met de kinderen het hek open. Nadien liep Anja samen met alle kinderen naar het verste schaap.

Vol enthousiasme dreven de kinderen de schapen voor zich uit. Het was een mooi gezicht. De volwassenen reageerden overigens minstens zo enthousiast als de kinderen. De schapen bleven op een afgesloten terrein buiten in plaats van in de schaapskooi. Nadat de hele kudde binnen de afrastering was werd het hek door de jongste telg gesloten.

Anja wierp nog een laatste blik over de kudde van 450 schapen en 2 geiten. En ze zag dat het goed was…

16 thoughts on “Schaapskooi ‘Achter ‘t zaant’

  1. Pingback: Schaapskudde van Ruinen | Schrijven met Licht

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.