Vanaf vogelkijkhut de Catskieker wandelde ik naar riviertje de Linde.

Op internet had ik gelezen dat de Linde (of de Lende) dreigt dicht te groeien door de Grote waternavel. Op deze prachtige ochtend waarbij de waternavel bedekt was met een laagje rijp leek me dat een goede gelegenheid om er een fotoserie van te maken voor mijn weblog. Zie Google Maps.

Grote waternavel is een invasieve oeverplant afkomstig uit Zuid-Amerika en ingevoerd als vijverplant. Doordat sommige vijvereigenaars overtollige planten in de vrije natuur dumpten kon de soort zich verder verspreiden. Kleine fragmenten van de plant die met het water meedrijven, kunnen elders weer uitgroeien tot nieuwe haarden. Vanaf de jaren negentig heeft de plant zich snel verspreid over Nederland. Inmiddels is de verkoop aan consumenten verboden. Bron is deze site.

Vanaf de beide oevers en vanaf het bruggetje heb ik het dikke pakket met waternavel vastgelegd.

Terwijl ik op weg was naar de vogelkijkhut waren twee mannen bezig om vanaf een trailer een boot te water te laten. Op dat moment dacht ik nog dat het vissers waren. Toen ik even later op de oever van de Linde stond en inzoomde op de waternavel en op het bootje heb ik het idee dat ze toch met een ander doel waren gekomen. Misschien dat het onderzoekers waren.

Welke kant je ook opkijkt overal is waternavel. Slechts een smalle vaargeul is niet bedekt met deze waterplant.

En nu is het zaak om die woekerende waterplant weer kwijt te raken. Het Wetterskip (Waterschap) gaat met groot materieel de grote waternavel in De Lende te lijf om zo een goede doorstroming te behouden. Naast de grote waternavel halen ze op bepaalde stukken woekerend riet weg. Een speciale amfibische kraan op rupsbanden haalt de komende weken de exoot uit het water. Die legt het maaisel in een drijvende bak of, waar mogelijk, op de kant. De betrokken grondeigenaren krijgen voor deze ontvangstplicht een vergoeding. Vanuit een kleine boot gaan medewerkers het maaisel dat in het water achterblijft opruimen. Om te voorkomen dat het plantenmateriaal afdrijft, wordt in drie etappes gewerkt. Hierbij wordt telkens een deel van de beek afgeschermd. Bron is deze site.

Na de intensieve bestrijding van de grote waternavel controleert men elke maand of de plant weer terugkomt. Restanten zullen handmatig uit de beek worden verwijderd. Zo te zien is dit een project met een lange adem…

Dit is niet zo mooi wat je hier beschrijft. Veel werk en moeite om de woekerende plantje terug te dringen. Ik hoop dat de inspanningen slagen. Maar het levert wel mooie beelden op met de lage zon over het land en water. Ik zie ook wat mooie reflecties zoals bij de brug (1e foto) en de boom bij de trein, en natuurlijk de rijp die het landschap een fijne sfeer meegeeft.
LikeLiked by 1 person
Ik vind zelf ook dat het wel een bijzondere en sfeervolle serie heeft opgeleverd. De rijp en de zon waren daar debet aan.
Het verhaal is inderdaad niet mooi. Het is wat met die invasieve exoten is het geen rivierkreeft dan is het wel waternavel.
LikeLike
Mooi serie met prachtig licht en fijne strakke weerspiegelingen. Graag meer van dit weer!
Die strijd tegen de grote waternavel is al even gaande. En dat is net als met corona een zaak van lange adem. Ik kan me herinneren dat ik een paar jaar geleden al eens een melding heb gemaakt van flinke aangroei ervan in de Opsterlandse Compagnonsvaart.
LikeLiked by 1 person
Dank je wel.
Volgens het kaartje is het een landelijk probleem. Niet best.
LikeLiked by 1 person
Dit lijkt me een echt lastige taak om hier definitief van verlost te raken….. De beelden zijn echt indrukwekkend en geven een goed beeld van hoe deze plant de waterloop bijna geheel weet af te dekken.
LikeLiked by 1 person
De foto’s zijn mooi geworden, maar wat een klus om het weg te krijgen en blijft het dan weg…dat is de vraag. Zo zijn er wat invasieve soorten in Nederland die overlast geven.
LikeLiked by 1 person
Dat is inderdaad een enorme klus.
LikeLike
Wat is dit een mooie en leerzame reeks geworden.
Prachtige foto`s in wintersfeer en ik had nog nooit van die plant gehoord.
LikeLiked by 1 person
Ik ook niet totdat ik het verhaal las op internet en het met eigen ogen zag in de Linde.
LikeLike
Interessant verhaal met prachtige foto’s. Leuk ook de trein die net langs komt rijden. De laatste foto vind ik ook erg mooi, mist, nevel en een mooie diepte in de foto met volgens mij ook weer de trein vaag op de achtergrond.
LikeLiked by 1 person
Dank je.
LikeLiked by 1 person
Heel mooie serie van dit gebied, jammer weer van die “natuurliefhebbers” die zo nodig hen overtollige platen in de natuur dumpten
zo komen er steeds meer dingen in de natuur die hier niet thuis horen, je hebt er wel een schitterende foto serie aan overgehouden
LikeLiked by 1 person