Boompieper in zangvlucht

Ik maakte een fietstocht over het fietspad langs de telescoop in Dwingelderveld.

Ter hoogte van de telescoop hoorde ik een vogeltje zingen, het vogeltje zat boven in de boom aan de andere kant van het fietspad. Het leek me een pieper, maar was het een boompieper of een graspieper? Zo op het eerste gezicht lijken ze heel veel op elkaar. Je zou zeggen dat het gezien de naam niet zo moeilijk hoeft te zijn. De ene zit in het gras en de andere in de boom, maar zo eenvoudig is het niet. De graspieper zit ook wel in de boom en de boompieper ook wel in het gras. Bij het determineren heb ik deze site gebruikt. Ik denk dat het een boompieper is, maar wie het weet mag het zeggen…

De zangvlucht van de boompieper (en graspieper) is karakteristiek. Vanuit een boom begint de vogel al zingend omhoog te vliegen om vervolgens als een parachute of een badmintonshuttle met stijve vleugels en hangende poten weer in een boom te landen.

5 thoughts on “Boompieper in zangvlucht

  1. Het is best wel leuk als je daar de “pieper” hoort zingen en naar beneden ziet duiken, maar dan weet je nog niet welke soort het is. En aan de zang kan ik het onderscheid ook moeilijk maken, ook al is er verschil tussen de twee soorten. Maar met de waarneming en de foto’s heb je dan toch weer een leuk moment.

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.