Een tijdje geleden gingen Jan en ik weer eens samen op stap. Op mijn verzoek gingen we naar de kijkhut aan De Leijen om te kijken of we zwarte sterns zouden kunnen fotograferen.




We keken uit over een winderige plas. Er was geen zwarte stern te zien. Het wolkendek brak iets open om vervolgens even later weer dicht te trekken.

In de buurt van de kijkhut zwom een fuut met jongen.

Voor de hut staan meerdere palen in het water. Op een van de palen stond een meeuw. Toen ik een aantal dagen later met deze foto’s bezig was verdiepte ik mij in deze meeuw. Ik gebruikte daarbij de ANWB vogelgids van Europa. Ik vind dat een waardevolle aanvulling op de informatie wat op internet is te vinden. In dat boek las ik dat het een kokmeeuw was. Deze meeuw had echter geen chocoladebruine kop. Meeuwen kennen qua uiterlijk meerdere leeftijdsgroepen. Ieder jaar dat ze ouder worden zien ze er anders uit. Dat verklaart dus ook dat deze meeuw geen chocoladekleurige kopkap heeft, maar dat er nog veel wit in de kopkap zit. Onderstaande meeuw is een adult (volwassen) van de 1e zomer. Dat het een adult is en geen juveniel zie je aan de kleur van de poten en de snavel.

Enfin, we waren niet voor de meeuwen gekomen, maar voor de zwarte sterns. Na lang wachten kwam er dan toch van tijd tot tijd een zwarte stern voorlangs vliegen. Ik richtte mijn spiegelreflex en 100-400 objectief op de zwarte stern, maar helaas de autofocus kon de snelle vogels niet scherpstellen. Wellicht was het te donker en vielen de vogels weg tegen het donkere water. Vervolgens heb ik de camera met de hand scherpgesteld en toen lukte het beter.

Zwarte sterns zijn vogels van het ondiepe moeras. Ze broeden op drijvende watervegetatie (liefst krabbenscheer), nestvlotjes en modderbanken in ondiepe en matig voedselrijke moerassen en in agrarische gebieden met brede sloten en modderbanken. Ze foerageren niet ver van de kolonies op kleine visjes, amfibieën, insecten en regenwormen. Zwarte sterns overwinteren in West-Afrika.

Zwarte sterns broeden in mei-juni. Ze hebben één legsel per jaar van 2-3 eieren. Broedduur 20-22 dagen. Het nest wordt gemaakt in zoetwatermilieus op drijvende vegetatie, liefst krabbenscheer, of kunstmatige nestvlotjes. Ze broeden in kleine kolonies. De jongen zitten 25-28 dagen op het nest. Ze kunnen het nest al vanaf de tweede week voor langere tijd verlaten en worden nog enige tijd na uitvliegen gevoerd.

De zwarte stern staat op de Rode Lijst van Nederlandse broedvogels als ‘bedreigd’. Om verschillende redenen kwam de zwarte stern in het nauw. Erg belangrijk is de grootscheepse afname van krabbenscheer, de belangrijkste leverancier van nestgelegenheid in ondiepe moerassen. Die afname heeft alles te maken met het inbrengen van gebiedsvreemd hard water in veensloten en -plassen. Ook de sterk toegenomen bemesting en verdroging van veel veenweidegebieden speelt een grote rol. Daar zijn geen grote insecten meer. Waar zulke extensieve graslanden nog wel bestaan, bevinden zich zwartesternbolwerken en kon de soort toenemen door intensief beschermingswerk, waaronder het uitleggen van nestvlotjes. In hoeverre de situatie in de winterkwartieren mede verantwoordelijk is voor de aantalsafname is niet bekend. Bron is de site van Vogelbescherming.

Ik vond een interessant filmpje over de legvlotjes voor de zwarte stern.
Knappe foto’s van deze vlugge vogel Jetske. Het komt nog wel eens voor dat de autofocus om allerlei redenen in de war raakt. Heel goed dat je zo handmatig scherp hebt gesteld
LikeLiked by 1 person
Ik verbaas me er over dat het de ene keer prima gaat en een andere keer helemaal niet. Met de hand scherpstellen is ook wel een dingetje, de meeste foto’s kunnen zo in de prullenbak.
LikeLike
Mooi logje, Jetske, gezien de omstandigheden heb je de zwarte sterns toch weer erg knap in hun vlucht weten te vangen.
En verder is het weer een mooi informatief en leerzaam logje geworden. Mijn complimenten, dat doe ik je niet meer na!
LikeLiked by 1 person
Dank je, Jan.
Jij bent in de regel ook wel van de achtergrondinformatie weergeven. Je maakt er in ieder geval altijd een mooi beeldend verhaal van.
LikeLiked by 1 person
Dat is waar, maar het accent is in de loop der jaren wel geleidelijk verschoven van het woord naar het beeld, naar mijn idee.
LikeLiked by 1 person
Bedankt voor de info over de zwarte stern en geen erg dat de foto’s wat minder waren. Wat vooral ook leuk is, zijn de weetjes over de kokmeeuw en hun kleurenpatroon.
LikeLiked by 1 person
Dat laatste was voor mij ook nieuw. Bij het herkennen van vogels komt meer bij kijken dan wat ik aanvankelijk heb gedacht.
LikeLike
Al die kalenderjaren bij meeuwen is best wel lastig. Mooie blog!
LikeLiked by 1 person
toch een knap logje met interessante informatie Jetske
groeten
LikeLiked by 1 person
Niet makkelijk vogels in de vlucht. Maar dat heb je weer knap gedaan. En opgelost.
LikeLiked by 1 person
Interessant filmpje ook over de nestvlotten !
LikeLiked by 1 person
Vond ik ook. 😃
LikeLike
Genoten weer van al je logjes
LikeLiked by 1 person
Aha, ben je weer bijgelegen? 🤓
LikeLike